Situasjonen i Venezuela ser ut til å tilspisse seg ytterligere etter onsdagens markering mot president Nicolás Maduro. Opposisjonen har kalt det store folkehavet som samlet seg i Caracas og flere andre byer for «alle protesters mor».

Også Maduros tilhengere mobiliserte stort, og flere steder utviklet det seg til voldelige sammenstøt. Begge sider hevder å ha mistet noen av sine.

Tre døde

En 17 år gammel gutt som deltok i demonstrasjonen på opposisjonens side i Caracas, ble skutt i hodet og fraktet til sykehus. Han ble operert, men døde av skadene. I tillegg ble en 23 år gammel kvinne skutt og drept da hun deltok i en demonstrasjon i byen San Cristóbal vest i landet, nær grensen til Colombia. Byens ordfører opplyser til AP at hun ble beskutt av regjeringsvennlige grupper som begynte å omringe demonstranter.

Torsdag kveld opplyste myndighetene at aktivister hadde drept en soldat nær hovedstaden Caracas.

–De myrdet nettopp en soldat fra nasjonalgarden i San Antonio de los Altos, sa politikeren og Maduro-støttespilleren Diosdado Cabello under sitt ukentlige TV-program onsdag.

Varsler nye demonstrasjoner

Det har vært flere store demonstrasjoner de siste ukene etter at landets høyesterett i forrige måned vedtok at den skulle overta nasjonalforsamlingens myndighet. Vedtaket er opphevet, men mye av motstanden mot Maduro består.

På en pressekonferanse etter onsdagens demonstrasjoner oppfordret opposisjonsleder Henrique Capriles om å fortsette motstanden.

–Vi kaller på hele det venezuelanske folket om å mobilisere på samme tidspunkt i morgen, sa han.

–Millioner av oss

Så langt er det ikke angitt noe anslag på hvor mange som deltok i «alle demonstrasjoners mor», annet enn et løst formulert «titusener». Under pressekonferansen gjorde imidlertid Capriles det klart at han mener det var snakk om adskillig flere.

–I dag var det millioner av oss og i morgen må enda flere av oss komme ut, sa han.

Opposisjonen har som mål å fjerne Maduro fra makten og krever løslatelse av politiske fanger.

– Vi må sette en stopper for dette diktaturet. Vi har fått nok. Vi ønsker valg slik at vi kan få fjernet Maduro, fordi han har ødelagt dette landet, sier Ingrid Chacon, en 54 år gammel sekretær, som deltok i opposisjonens demonstrasjon i Caracas onsdag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trang bolig? Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
Med rekordhøye boligpriser må flere klare seg på mindre plass. Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
00:22
Publisert: