– Forsamlingen er et illegitimt produkt av en feil prosess skapt av Maduro-diktaturet for ytterligere å fortsette sitt angrep på demokratiet, heter det i en uttalelse fra Washington.

Utenriksdepartementets talskvinne Heather Nauert sa blant annet at valgprosessen var iscenesatt fra starten.

– Fra den uregelmessige måten det ble bestemt på til regjeringens vegring mot å tillate velgerne å protestere mot planene om å skrive om grunnloven. I et land som lider av underernæring, truet regimet med at de som ikke stemte, ville miste tilgangen til mat, pensjon eller andre fordeler knyttet til arbeid, sa hun.

Riksadvokaten går rettens vei

Venezuelas riksadvokat Luisa Ortega Diaz går rettens vei for å stanse den nyvalgte nasjonalforsamlingen.

Hun har bedt en domstol om å blokkere fredagens planlagte åpning av forsamlingen som president Nicolás Maduro har sørget for å gi svært mye makt.

Riksadvokaten står i sterk opposisjon til presidenten og har tidligere klaget gjentatte ganger til den Maduro-tro høyesteretten i landet uten hell. Denne gangen gikk hun til en lavere domstol for å omgå høyesterett, men det er forventet at anmodningen blir avvist også her.

Presidenten har gjort det klart at den nye nasjonalforsamlingen, som er skreddersydd av hans sosialistiske regjering, vil holde sitt første møte fredag. Opposisjonen har på sin side varslet store demonstrasjoner samme dag.

Bolivaren raser

Venezuelas valuta – bolivar – faller som en stein mens landet synker stadig lenger ned i en krise som gjør innbyggerne stadig mer skadelidende og desperate.

Denne nedadgående spiralen skjøt ytterligere fart denne uka etter det omstridte valget av ny nasjonalforsamling fylt med allierte av president Nicolás Maduro.

Bare torsdag falt bolivaren med nesten 15 prosent på det svarte markedet og var verdt 17.000 til én amerikansk dollar. På et halvt år har valutaen falt hele 94 prosent.

Usikker fremtid

Tross det svimlende fallet, har myndighetene gjort svært lite for å snu utviklingen og heller valgt å bruke en offisiell fast kurs hver uke som for tiden er 2,870 dollar.

Verdifallet blir sett på som et av de sikreste tegnene på den usikkerheten som er skapt etter at presidenten tvang igjennom valget av den nye nasjonalforsamlingen som er møtt med fordømmelse både i Venezuela og internasjonalt.

Som et resultat av dette hamstrer nå befolkningen dollar på det svarte markedet.(Vilkår)

Landet der «alle» går til psykoanalyse
I Argentina er det like legitimt å løpe fra jobb for «å rekke analysen» som å hente barn i barnehagen. Ikke noe annet land kan måle seg med den argentinske tettheten av psykologer.
05:60
Publisert: