Globovision-eier Gorrin anklages for å ha ledet et nettverk som skal ha plyndret 2,4 milliarder dollar i statlige midler gjennom svartebørshandel med valuta.

Ifølge det amerikanske finansdepartementet ble pengene brukt til å kjøpe eiendom, fly, yachter, hester og andre luksusvarer mens landets befolkning lider under den omfattende økonomiske og sosiale krisen i Venezuela.

Må selge

Globovision er ett av 24 selskaper og juridiske enheter som rammes av sanksjonene. Sanksjonene innebærer at de berørte selskapene og personenes midler i USA fryses, samt at de nektes innereise til USA og nektes å drive forretninger i landet.

USA gir videre Raul Gorrin, som skal ha nære bånd til president Nicolas Maduros regjering, ett år på å kvitte seg med sine aksjer i Globovision, som er Venezuelas største private kringkaster.

Globovision var inntil Gorrins oppkjøp i 2013 den siste opposisjonsvennlige TV-kanalen i landet. Gorrin ble i fjor siktet av påtalemyndigheten i Miami for å ha bestukket folk i finansdepartementet i Venezuela til å la ham kjøpe amerikanske dollar til offisiell valutakurs. Dollaren ble deretter videresolgt med stor profitt på svartebørsmarkedet.

Økt press

De nye sanksjonene innføres mens det internasjonale presset øker mot Maduro, som torsdag skal tas i ed for en andre presidentperiode. Valget i fjor ble boikottet av opposisjonen og er blitt stemplet som en farse av USA og et titall regjeringer i regionen.

Venezuelas visepresident Delcy Rodriguez svarte på USAs sanksjoner tirsdag ettermiddag med fordømmelse. Hun kalte dem «urettmessige» og «lovstridige».

– Det eneste organet som kan innføre internasjonale sanksjoner er FNs sikkerhetsråd, sa hun på en pressekonferanse i Caracas.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.