Kritikken fra USA kommer etter at EUs kontaktgruppe for Venezuela på et møte torsdag oppfordret til snarlig presidentvalg for å løse den spente politiske krisen mellom president Maduro og opposisjonen.

Kontaktgruppen, som består av 13 land fra Europa og Latin-Amerika, ble også enige om å sende en teknisk delegasjon for å bidra med nødhjelp. Delegasjonen skal også være med på å tilrettelegge nytt valg, heter det i en uttalelse etter møtet.

Oppfordring

Elliot Abrams, USAs spesialutsending til Venezuela, mener landene bare skal henvende seg til opposisjonslederen Juan Guaidó.

– I stedet for å forsøke å imøtekomme Maduro gjennom kontaktgrupper og dialog, oppfordrer vi land til å anerkjenne Juan Guaidó som midlertidig president og gjøre som oss: Bidra med humanitær bistand for å møte venezuelanske folks behov, sier Abrams i en uttalelse.

I samme uttalelse sier republikaneren at USA vil tilbakekalle visumene til et uspesifisert antall medlemmer av den sittende regjeringen.

– Maduro har bevist at han vil manipulere eventuelle samtaler for forhandlinger til sin fordel, og han har ofte brukt såkalte forhandlinger til å skaffe seg selv mer tid. Tiden for dialog er for lengst forbi, sier Abrams.

«Fredelig og demokratisk»

EUs kontaktgruppe består av de åtte EU-landene Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sverige og Storbritannia, i tillegg kommer de latinamerikanske landene Bolivia, Costa Rica, Ecuador, Mexico og Uruguay.

Gruppen sier de er fast bestemt på å hjelpe til med å finne en «fredelig og demokratisk» utvei på maktkampen mellom Maduro og Guaidó, «uten bruk av vold», heter det i en uttalelse etter møtet som fant sted i Uruguays hovedstad Montevideo torsdag.

En podkast om bløff, bil og børs!

EU-presidenten: -Et eget sted i helvete for dem som gikk inn for brexit
Reaksjonene lot ikke vente på seg.
01:59
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.