– Usikkerheten i Venezuela har økt betydelig og vil ha en vesentlig påvirkning på oljeprisen i månedene fremover. Kombinert med varslede kutt fra Opec betyr det at prisene kan gå opp, sier Helge André Martinsen, oljeanalytiker i DNB Markets.

Venezuela har verdens største påviste oljereserver, mens det er bensinmangel i landet. Her holder soldater orden på køen ved en bensinstasjon i byen San Cristobal.
Venezuela har verdens største påviste oljereserver, mens det er bensinmangel i landet. Her holder soldater orden på køen ved en bensinstasjon i byen San Cristobal. (Foto: Carlos Eduardo Ramirez/Reuters/NTB Scanpix)

Tre hovedscenarioer

Martinsen skisserer tre mulige retninger for Venezuela fremover:

Status quo: Nicolás Maduros korrupte regime overlever og vanstyret fortsetter, mens landet blir stadig mer isolert og sanksjonert. Oljeproduksjonen og oljeeksporten fortsetter å falle.

Ordnet regimeskifte: Demokratiet gjenopprettes og forholdet til det internasjonale samfunnet normaliseres. Det vil åpne for finansiell støtte fra utlandet og internasjonale investeringer, særlig i oljesektoren som vil gjenopplives. Man kan da se for seg at oljeproduksjonen begynner å ta seg om en to-tre år.

Borgerkrig: Fullt kaos og svekkelse av produksjonsutsiktene. Risiko for at all oljeproduksjon stopper helt opp.

– Det er veldig mye usikkerhet knyttet til retningen fremover for Venezuela. Men det kan potensielt ha veldig mye å si for oljemarkedet fremover, sier Martinsen.

Mer enn halvert på tre år

Venezuela har verdens største påviste oljereserver. Men oljeproduksjonen stuper og landet produserer i dag rundt 1,2 millioner fat olje om dagen, mot 2,5 millioner fat daglig for under tre år siden.

Norge produserer til sammenligning 1,85 millioner fat om dagen, ifølge de siste tallene fra Oljedirektoratet.

Årsakene til denne dramatiske og uønskede utviklingen er vanstyre og korrupsjon som gjør at det mangler alt fra reservedeler til ekspertise og teknologi, og ikke minst kapital. De aller fleste utenlandske oljeselskapene har flyktet landet eller blitt sparket ut, og har tatt med seg nødvendig kunnskap om oljeutvinning.

Venezuela har også brukt deler av oljen til å støtte opp om regimet på Cuba med subsidiert olje.

Varsler sanksjoner

USA har alt varslet tøffere sanksjoner, både på import av olje og eksport av nødvendige kjemikalier til raffinering av olje. De aller fleste landene i Latin-Amerika har i likhet med USA og brorparten av landene i Vest-Europa også anerkjent opposisjonslederen Juan Guaidó som Venezuela legitime president.

Unntakene er Mexico, som er selvforsynt med olje, og land som Cuba og Nicaragua, som ikke har penger til å kjøpe olje.

USA er i dag Venezuelas største kunde og kjøpte i 2018 rundt 500.000 fat olje om dagen. Men slike sanksjoner vil også ramme raffinerier sør i USA som er helt avhengig av de tunge oljekvalitete fra Venezuela.

Særlig Kina har kommet på banen i Venezuela med lån og ulike bytteavtaler for varer mot olje. Andre land som India og muligens Tyrkia er også interessert i oljen fra Venezuela hvis det kommer sanksjoner fra USA og nabolandene.

– Avstanden til Asia og kvalitetsutfordringer gjør at Venezuela da må selge oljen billigere, sier oljeanalytiker Martinsen.

Han påpeker at prisdifferansen mellom de tunge oljekvalitetene fra Venezuela og andre lettere oljekvaliteter nå er rekordstor.

– Venezuelas viktighet i internasjonale oljemarkedet har falt i takt med den fallende produksjonen. Men Venezuela er fortsatt en betydelig eksportør, særlig nå som Opec har varslet kutt, og vi følger situasjonen der med argusøyne, sier Martinsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Solberg om Ropstad: — Han hadde blitt en god likestillingsminister
Kjell Ingolf Ropstad, ny barne- og familieminister i Erna Solbergs flertallsregjering får ikke ansvar for likestilling, men understreker at han vil være en minister for alle barn.
02:08
Publisert: