– Jeg tror ikke sanksjonene vil ha så store virkninger som USA hevder, men de vil fortsatt være svært skadelige for Nicolás Maduros regime, sier Paola Rodríguez-Masiu.

Hun er selv fra Venezuela og jobber som oljeanalytiker for Rystad Energy i Paris.

Oljeanalytiker Paola Rodríguez-Masiu i Rystad Energy.
Oljeanalytiker Paola Rodríguez-Masiu i Rystad Energy. (Foto: Jon Skille Amundsen/Rystad Energy)

Må selge oljen med rabatt

Ved innføringen av sanksjonene denne uken hevdet amerikanske myndigheter at dette vil koste regimet i Venezuela 11 milliarder dollar i tapte eksportinntekter på olje i året.

USA var inntil denne uken Venezuelas største kunde og kjøpte i 2018 rundt 500.000 fat olje om dagen, tilsvarende cirka 40 prosent av den totale produksjonen.

Rodríguez-Masiu sier at Venezuela nok vil få solgt denne oljen til andre, hovedsakelig Kina og India, men til kraftig rabatterte priser. Alt i fjor, før sanksjonene, sier hun at olje ble solgt til Asia med en rabatt på 30 prosent sammenlignet med prisen til USA. Hun mener rabatten nå kan bli enda høyere.

– Dette viser hvor desperat Maduro er, og hvor lavt han er villig til å gå for å få solgt oljen, sier Rodríguez-Masiu.

Oljen som utvinnes i Venezuela er også veldig tykk, og det er svært begrenset hvilke raffinerier utenom de amerikanske som kan ta denne oljekvaliteten.

Rodríguez-Masiu sier Venezuela derfor nå må bruke store beløp på kjøp av lettere oljetyper som blandes med sin egen olje for å gjøre den salgbar til raffinerier i Asia.

Kveler kontantstrømmene

Oljesalg til USA var også den desidert viktigste kilden til utenlandsk valuta for regimet.

Blant de store kjøperne er det bare USA og India som har betalt kontant, mens oljeeksporten til Kina går til å nedbetale gjelden på 70 milliarder dollar, og eksporten til Cuba som takk for cubanske helsepersonell i landet og for å støtte opp om kommunistregimet i Havanna.

– Kina vil ikke kvele Maduros regime, men ønsker status quo. Så Maduro kan kanskje få til en ny avtale med Kina, med økt volum mot kontanter, men til enda større rabatt, sier Rodríguez-Masiu.

Russland, regimets andre betydelige politiske støttespiller, har egen olje. Men russiske oljeselskaper har betydelig virksomhet i Venezuela, blant annet i bytte mot våpen og nedbetaling av lån.

USA åpner riktignok for fortsatt å kjøpe noe olje fra Venezuela, hovedsakelig fordi amerikanske raffinerier trenger denne tungoljen. Men de amerikanske raffineriene kan ikke lenger betale direkte til statsoljeselskapet PDVSA, men pengene skal settes inn på en stengt konto som kun blir åpnet etter et regimeskifte.

– Dette vil redusere tilgangen til penger, blant annet til oljeservice og finansiering. Ingen vil tørre å ta i Venezuela. Inntil et regimeskifte er på plass, vil oljeproduksjonen i Venezuela fortsette å gå nedover, sier Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker for råvarer i SEB.

Tror på regimeskifte

Rodríguez-Masiu sier utviklingen i Venezuela de siste ukene har vært både overraskende og oppløftende.

– På under en måned har stemningen i Venezuela snudd fullstendig, og folk er mer positive. Jeg tror Maduros dager er talte, men spørsmålet er jo da hvem som overtar. Faren er en ny stedfortrederkrig, som under den kalde krigen, sier Rodríguez-Masiu.

Når det gjelder oljesektoren har hun tro på opposisjonslederen Juan Guaidó, som selv er ingeniør og kan oljebransjen. Men hun advarer mot å tro på noen endringer over natten.

– Vi sliter allerede med å opprettholde produksjonen. En overgangsregjering med Guaidó kan i første omgang stanse fallet og stabilisere, før man på sikt får inn investeringer og øker oljeproduksjonen. Men dette vil ta lang tid, sier Rodríguez-Masiu.

Det som haster er å få satt en stopper for den akutte krisen. Over tre millioner mennesker, mer enn ti prosent av befolkningen, har flyktet, de fleste til fots, fra sult, fattigdom og håpløshet.

Selv dro Rodríguez-Masiu fra Venezuela før Maduro kom til makten i 2013.

– Men hvis det blir et regimeskifte vil jeg gjerne tilbake, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Eva Grinde: Personlighetstester har minimal verdi og kan sammenlignes med horoskoper
07:40
Publisert: