Ifølge opposisjonen i landet ble 15 personer drept i uro og opptøyer i Venezuela søndag. En kandidat til grunnlovsforsamlingen og en ungdomsleder er blant de drepte. Myndighetene oppgir på sin side dødstallet til åtte.

Minst sju sikkerhetsvakter ble skadd i et angrep i hovedstaden Caracas. Fra Altamira-distriktet nordøst for sentrum ble det meldt om en stor ildkule.

Ifølge Reuters vurderer USA å innføre sanksjoner mot Venezuelas oljeindustri. Det kan bli kunngjort allerede mandag, opplyser en regjeringstalsmann.

– Steg mot diktatur

USAs ambassadør til FN, Nikki Haley, sier Venezuela er i ferd med å ta skritt mot å bli et diktatur.

– Maduros ulovlige avstemning er et steg mot et diktatur. Vi vil ikke akseptere en illegitim regjering. Det venezuelanske folket og demokratiet vil seire, skriver Haley i en tweet.

Det nasjonale valgstyret kunngjorde søndag kveld at stemmegivning utvides med minst en time. Valgkomiteens leder Sandra Oblitas hevdet det fortsatt var lange køer ved enkelte valglokaler, og at folk ventet på å bruke sin stemmerett.

Hun bemerket at det hadde vært enkelte voldshandlinger, men la til at dagen i det store og hele hadde vært veldig positiv. Opposisjonsleder Henrique Capriles sa på sin side at søndagen var preget av stemmetørke og undertrykkelse.

Fire timer etter at valglokalene åpnet, sa lederen for opposisjonen i nasjonalforsamlingen, Stalin Gonzalez, at oppmøtet var på om lag 580.000 mennesker, 3 prosent av landets stemmeberettigede.

ID-flause for Maduro

Opposisjonen mener valgsystemet er rigget til fordel til Maduros sosialistparti. De betegner avstemningen som et desperat forsøk på å beholde makten i landet, og har oppfordret til massedemonstrasjoner.

Den 545 medlemmer store forsamlingen vil få makt til å oppløse den opposisjonskontrollerte kongressen, og endre på sentrale lover gjennom en reform av grunnloven. En seierssikker president avga i morgentimene søndag sin stemme i det omstridte valget.

– Jeg er den første til å stemme her i landet. Jeg ber om Guds velsignelse, slik at folket fritt kan nyte godt av sin demokratiske rett til å stemme, sa Maduro da han avga sin stemme.

Da Maduro skannet ID-kortet sitt for å avgi stemme, ga datamaskinen følgende beskjed: «Denne personen eksisterer ikke eller så er ID-en ugyldig.» Meldingen ble fanget opp av mediene og spredte seg som ild i tørt gress, melder AFP.

ID-kortet det dreier seg om ble utstedt av Maduros regjering får å kunne kjøpe subsidiert mat og gi tilgang til offentlige tjenester.

200.000 soldater

Fram til søndag hadde demonstrantene i Caracas stort sett vært fraværende siden Maduro tidligere i uka innførte protestforbud til over helga og truet med ti års fengsel for dem som bryter det.

Over 200.000 venezuelanske soldater ble utplassert rundt om i landet. Støttet av pansrede kjøretøy tok soldatene i bruk gummikuler, tåregass og sjokkgranater for å slå ned på demonstrasjoner.

Med søndagens dødsfall har minst 120 mennesker mistet livet i sammenstøt mellom politi og demonstranter i Venezuela siden april i år.(Vilkår)

Landet der «alle» går til psykoanalyse
I Argentina er det like legitimt å løpe fra jobb for «å rekke analysen» som å hente barn i barnehagen. Ikke noe annet land kan måle seg med den argentinske tettheten av psykologer.
05:60
Publisert: