Donald Trump jr. har bekreftet at han visste hva han gikk til før et møte med den russiske advokaten Natalia Veselnitskaj i juni i fjor.

– På mange måter er denne nyheten det første uomstøtelige beviset på at Trump-kampanjen var åpen for og aktivt søkte støtte fra personer de mente representerte den russiske regjeringen, sier David Szakonyi, professor og Russland-ekspert ved George Washington University.

https://twitter.com/DonaldJTrumpJr?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor

PR-mannen Rob Goldstein tok kontakt med Trump junior og lovet ham kompromitterende opplysninger om Hillary Clinton fra det han beskrev som en russisk statsadvokat. Trump junior jobbet da for farens valgkamporganisasjon, og han takket ja og skrev «Jeg elsker det». Tirsdag publiserte Trump jr. epostutvekslingen på Twitter, etter at New York Times hadde avslørt deler av innholdet dagene i forveien.

– Måten eposten var ordlagt på antyder at Donald Trump jr. på ingen måte var overrasket over at den russiske regjeringen støttet hans far og var beredt på å bistå. Jeg forventer at det kommer lignende historier om kontakt mellom valgkampen og personer som gir seg ut for å representere Kreml de kommende ukene, sier Szakonyi.

Slår tilbake med samme mynt

Ifølge Szakonyi er det med dagens administrasjon nærmest umulig å forutsi akkurat hvordan Trump-leiren kommer til å forsvare utviklingen. Tidligere har presidenten selv fulgt opp avsløringer og store oppslag i mediene med en rekke Twitter-meldinger, enten for å forsvare seg selv og sin administrasjon, eller for å distrahere og endre folks oppfatning av saken.

– Med noen grad av sikkerhet burde vi forvente noe tvitring tidlig på morgenen. Videre ser det ut til at strategien deres blir å finne lignende tilfeller av innblanding mellom Hillary Clintons valgkamp og utenlandske aktører som Kina og Ukraina, sier Szakonyi.

I et nylig sendt TV-program leser Fox News-verten Sean Hannity, som er nær venn av presidenten, opp en historie fra Politico fra januar, som avslørte møter mellom demokrater og ukrainere i den ukrainske ambassaden i Washington. Temaet skal ha vært informasjon om Trump og hans medarbeidere.

– Hvor er opprøret over dette, spør Hannity, som intervjuet Trump junior etter at han hadde publisert epostene tirsdag. I intervjuet innrømmet Trump junior at han i ettertid ser at han kunne gjort ting annerledes. 

Szakonyi sier det er mulig at Trump junior ikke hadde snakket med sin advokat før han publiserte epostene.

– Dette kan slå tilbake på ham i fremtiden. 

Potensielle lovbrudd og mened

Avsløringen og opplysningene om møtet har vakt sterke reaksjoner. Hilde Eliassen Restad, USA-kjenner og førsteamanuensis i internasjonale studier ved Bjørknes høyskole, har sagt at saken kan være mer alvorlig enn Watergate-skandalen. Etter at Trump junior publiserte epostene, sa demokraten Tim Kaine at presidentsønnen kan ha begått landsforræderi da han takket ja til å møte advokaten for å få avslørende informasjon om Clinton. 

Professor og USA-kjenner Ole O. Moen trekker frem fire punkter som kan være alvorlige for Trump.

  • Nær-bevis på vilje til å begå potensielle ulovlige handlinger i en valgsammenheng. 
  • Potensiell sammensvergelse til å begå en straffbar handling. 
  • Sammensvergelse som ikke nødvendigvis er ulovlig, men politisk uakseptabelt. 
  • Utsagn som muligens er i konflikt med hva medlemmer av Trump-staben har sagt under ed i kongresshøringer.

Tar vekk oppmerksomheten

Saken skaper også frustrasjon innen politikken og internt i Det hvite hus, fordi de stadige oppslagene om russisk innblanding i valget overskygger presidentens timeplan. I Senatet sier stadig flere republikanere som Washington Post har snakket med, at Russland-etterforskningen trenerer politiske avgjørelser som skulle blitt tatt før ferien.

Hilmar Mjelde ved UiB.
Hilmar Mjelde ved UiB. (Foto: Ole Hallvard Dyrbekk)

USA-forsker Hilmar Langhelle Mjelde ved Universitetet i Bergen sier de nye russiske avsløringene kan være et juridisk problem for andre, men et politisk problem for presidenten.

– Foreløpig er den primært et politisk problem ved at Det hvite hus ikke får fokusert på sin agenda.

Trump skal i tiden fremover gå gjennom en rekke viktige saker og utfordringer på ulike områder, som helsereform, skatt, budsjett, konflikten med Nord-Korea, økt uro i Irak med kurdisk selvstendighetsavstemming, brexit samt å stabilisere forholdet mellom USA og EU.

Senatet har nå valgt å utsette ferien med to uker. Målet er at republikanerne skal rekke å komme i havn med planene om å avskaffe Barack Obamas helsereform til fordel for en ny reform.(Vilkår)

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havna
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: