I USA er minst 18 personer døde etter to masseskytinger på en uke, i Atlanta, Georgia og i Boulder, Colorado.

Tragediene startet den sedvanlige debatten om våpenlovene som gjenopplives hver gang det er en masseskyting i USA. Våpenaksjene falt noe tirsdag, etter at president Joe Biden sa at han ønsker å gjøre det vanskeligere for amerikanerne å skaffe seg våpen gjennom strengere bakgrunnssjekk av kjøperne. Biden vil også forby militære automatvåpen helt.

Onsdag falt de viktigste amerikanske våpenaksjene Sturm, Ruger & Company, Vista Outdoor og Smith & Wesson Brands kraftig tilbake. Men tilbakegangen varte ikke lenge. Fredag endte de tre alle opp rundt tre prosent.

Venter økt våpensalg

Alt før disse to siste masseskytingene er våpensalget i USA rekordhøyt. I 2020 ble det solgt rundt 23 millioner våpen i USA, og enkelte produsenter melder ifølge Fox Business om en dobling i salget.

Våpensalget tok skikkelig av etter politidrapet på George Floyd i Minneapolis i mai i fjor, med påfølgende demonstrasjoner og uro over hele landet. Våpenprodusentene melder at salget nå særlig øker i byer og forsteder, der våpenskepsisen i utgangspunktet er størst, blant annet på grunn av frykt for opptøyer, være seg Antifa, høyreekstreme eller Black Lives Matter.

Våpensalget øker ifølge Fox særlig blant urbane amerikanere som stemmer demokratisk, som er engstelige for den økte sosiale uroen i landet.

Etter valget av Joe Biden som president skjøt våpensalget igjen i været, noe antall bakgrunnssjekker utført av FBI antyder. Mange vil være i forkant i tilfelle våpenlovene blir strengere.

– Når det kommer krav om våpenrestriksjoner ser vi at våpensalget øker, hovedsakelig fra folk som kjøper mens de har sjansen, sier Rob Southwick, markedsanalytiker hos Southwick Associates, til CNN.

Våpenprodusentene opplyser nå at de vil slite med å møte den økte etterspørselen i år, spesielt etter de siste masseskytingene.

Opp på børsen

Det siste året har flere av våpenaksjene gjort det mye bedre på børsen enn det øvrige aksjemarkedet. Vista Outdoor er opp rundt 290 prosent, mens Smith & Wesson har doblet aksjekursen. Til sammenligning er den brede S&P 500-indeksen opp rundt 76 prosent de siste 12 månedene.

Debattene i USA om våpenkontroll pleier å dø hen så snart ofrene etter den siste masseskytingen er gravlagt. Det er også lite som tilsier store endringer eller innstramninger nå, gitt demokratenes meget knappe flertall i Kongressen. Meningsfulle innskjerpinger i våpenlovene møter også motstand fra mange moderate demokrater.

Koronaåret 2020 ble det dødeligste året med tanke på drap med skytevåpen i USA på minst to tiår. Ifølge The New York Times ble nesten 20.000 mennesker drept med skytevåpen i USA i fjor, mens nesten 40.000 ble skadd av skytevåpen. I tillegg tok omtrent 24.000 mennesker sine egne liv med skytevåpen. Antall masseskytinger, fem og ingen med flere enn fire drepte, var det laveste siden 2014, sannsynligvis fordi koronaen gjorde at folk holdt seg mer hjemme.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.