Den amerikanske økonomen David Malpass (62) blir etter alle solemerker ny president i Verdensbanken. Malpass har utmerket seg som en sterk kritiker av Verdensbanken og dagens økonomiske orden i verden, og han er særlig kritisk til Kina.

– Det er nesten en provokasjon at han utnevnes til å lede en organisasjon han er motstander av. Men det viktigste her er hans skepsis til Kina, noe Trump nå gir uttrykk for i alle kanaler, sier Jo Thori Lind, professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Malpass' kandidatur kommer samtidig som USA og Kina står midt oppe i en handelskrig.

Skal stoppe Kina

Malpass regnes som svært lojal mot Trump, som han har jobbet med som økonomisk rådgiver siden valgkampen i 2016. De to er helt samkjørte når det gjelder kritikken både av Kina og multinasjonale organisasjoner.

Professor Jo Thori Lind.
Professor Jo Thori Lind. (Foto: UiO)

Slik beskrev Malpass de multinasjonale organisasjonene i en kongresshøring i 2017:

– De bruker masse penger og er ikke særlig effektive. Lånepolitikken er ofte korrupt, og godene når ikke ut til folket i landene.

Når det gjelder Kina, har han stadig argumentert for ikke å låne penger til landet, og at verdens nest største økonomi har økonomiske muskler til å klare seg selv. Han kritiserer også Kina for å ha et lukket marked.

Han mener Kina må miste sin status som utviklingsland, og dermed adgang til penger fra Verdensbanken.

Professor Lind sier han har forståelse for noe av argumentasjonen fra USA og Malpass. Blant annet det faktum at Kina bruker enorme summer på investeringer i infrastruktur i fattige land i Afrika og Asia, og megaprosjektet med den nye silkeveien, penger som kunne vært gitt direkte til disse landene, so som oftest er fattigere enn Kina.

– Mye av akkurat denne argumentasjonen henger jo på greip. Det er unektelig noe absurd at Kina får penger til å investere i Afrika. Men Trump har åpenbart en greie med Kina, og faren er at han går for langt, sier Lind.

Toner ned kritikken

Da Malpass ble presentert som kandidat i Det hvite hus denne uken, tonet han ned kritikken kraftig.

– Jeg er sikker på at Verdensbanken kan lykkes, og jeg ser frem til å jobbe med Kina og de største eierne.

Men han kom også med et dårlig skjult budskap til nettopp Kina.

– Det gir liten mening at høyereinntektsland drar så mye ressurser ut av Verdensbanken, når det finnes fattigere land som trenger disse ressursene, sa Malpass i den samme kongresshøringen.

Lind mener det er for tidlig å si om denne mildere tonen fra Malpass er strategisk for å berolige de andre eierne, frem til han blir formelt valgt i mars. USA har som største eier, med støtte fra Europa, alltid hatt presidenten i Verdensbanken. USA støtter til gjengjeld Europas kandidat i Det internasjonale pengefondet (IMF).

– Han skal provosere veldig mye for å ikke bli valgt. Europa vil gjerne beholde IMF-sjefen, og med Europa har USA flertall, sier Lind.

Svekket betydning

Professor Halvor Mehlum, også han ved Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo, sier Verdensbanken i dag har mistet innflytelse, en utvikling som startet på 1970-tallet.

Økonomiprofessor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo.
Økonomiprofessor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo. (Foto: Thomas Haugersveen)

– Jeg mener bestemt at Verdensbanken har fått redusert betydning. Verdens fattige land er i dag mer avhengige av råvarepriser, stormaktsinteresser, global handel og kapitalstrømmer enn av Verdensbanken, sier Mehlum.

Forgjengeren i Verdensbanken Jim Yong Kim trakk seg brått fra jobben i januar, og skyldte på et jobbtilbud fra et investeringsselskap. Lind sier Kim ble oppfattet som en lettvekter, noe han ikke tror Malpass vil bli.

– Malpass har vist seg å være politisk effektiv, og i et større perspektiv skal Verdensbanken være selve definisjonen på en organisasjon som hele verden kan løfte i fellesskap. Faren er at man ikke bruker denne effektiviteten til å styrke Verdensbanken, men til å motarbeide sin egen jobb og organisasjonen han skal lede, sier Lind.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

En podkast om bløff, bil og børs!

Trump: – Vi har den heteste økonomien i verden
01:30
Publisert: