David Malpass ble innsatt som Verdensbankens nye toppsjef i vår. Han har holdt en lav profil og reist verden rundt for å sette seg bedre inn i medlemslandenes utfordringer. De er det mange av.

– Svekkelsen i den globale veksten er bred, sa Malpass under en konferanse ved Peterson Institute for International Economics i Washington, D.C. på tirsdag.

Den 18 måneder lange handelskrigen mellom USA og Kina har ikke bare rammet de to landene, men også spredt seg til de globale forsyningskjedene. Internasjonale selskaper er forsiktige med å investere i frykt for at nye handelskonflikter skal oppstå.

Tydelig global nedgang

Nye handelsstatistikker fra Japan, som kom onsdag morgen, bekrefter trenden. Eksporten falt for niende måned på rad – med 8,2 prosent i august. I juli var det en nedgang på moderate 1,2 prosent. Kina-eksporten falt med 12,1 prosent. Importen endte 12 prosent lavere.

«I det store bildet er det sannsynlig at eksporten vil forbli svak det neste året», skriver Capital Economics i en morgenrapport, hvor de venter en nedgang i eksporten for verdens tredje største økonomi i 2019 og 2020 på over to prosent.

I Kina var veksten i industriproduksjonen den laveste siden 2002 i august. Detaljhandelen og kapitalinvesteringene viser også en negativ trend – i tillegg til den internasjonale handelen.

I Singapore, som tradisjonelt er tidlig ute med å ta pulsen på verdensøkonomien, har finansdepartementet nedjustert den økonomiske veksten for 2019 til 0,6 prosent og en eksportnedgang på 9,2 prosent.

– Den globale nedgangen er tydelig med Kinas lavere vekst, en betydelig svekkelse i Argentina, India og Mexico og skuffelser i modne økonomier. Deler av Europa er i resesjon eller like ved, sa Verdensbankens toppsjef.

Verdensbanken har nedjusterte veksten for verdensøkonomien flere ganger i år; opprinnelig lå den på 3,1 prosent. En ny oppdatering vil komme med World Economic Outlook i oktober.

Fortsatt lave renter

Den amerikanske sentralbanken (Fed) avholder rentemøte på onsdag. Det ventes et rentekutt på 25 basispunkter. President Donald Trump ønsker langt større rentekutt og har tatt til orde for negative renter, slik det er i en rekke land i Europa og Japan.

Investorer har plassert rundt 15000 milliarder dollar i rentepapirer som enten ikke gir avkastning eller har en negativ rente.

– Dette er en indikasjon på at investorer aksepterer markedets premiss for en veldig lav, eller negativ avkastning i mange år – til og med tiår. Denne nedfrosne kapitalen impliserer en svakere fremtidig vekst, sa Verdensbankens toppsjef David Malpass.

Mistet dampen

Kinas statsminister Li Keqiang innrømmet tidligere denne uken at det er utfordrende å skape en økonomisk vekst på over seks prosent. Den økonomiske veksten kan bli langt lavere om få år hvis det ikke gjennomføres reformer.

«Etter nesten fire tiår med høy økonomisk vekst er Kina på vei inn i en ny normal med svakere vekst», skriver Verdensbanken og en kinesisk tenketank i den nye rapporten «Innovative China».

Ifølge rapporten har de gamle vekstdriverne – blant annet voksende arbeidsstyrke, industriekspansjon, migrasjon fra landsbygden, eksportvekst og utenlandske investeringer – «mistet dampen».

«Kina må konsentrere seg om kontinuerlig produktivitetsvekst», skriver forfatterne av rapporten, som understreker at denne transformasjonen er godt underveis og at en «ny økonomi» er i ferd med å oppstå.

Hvis de ikke lykkes, er konsekvensene alvorlige med langt svakere økonomisk vekst. For å lykkes med det må det gjennomføres dype reformer i det kinesiske samfunnet og økonomien.

Hvis det kun gjennomføres begrensede reformer vil den økonomiske veksten falle til fire prosent i 2020 og 1,7 prosent i 2030.

Det mest optimistiske scenarioet gir en vekst på 5,9 prosent årlig mellom 2021 og 2025 og fem prosent mellom 2026 og 2030, ifølge «Innovative China».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.