Etter en bred oppgang ved Asia-børsene på torsdag er det nesten en tilsvarende nedgang fredag formiddag. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har falt med 2,3 prosent i løpet av de to første handelstimene.

Ved Hongkong-børsen har Hang Seng-indeksen falt med over tre prosent – ledet av kinesiske teknologiselskaper.

Oljeprisen har falt og ligger på 108 dollar fatet. Det er også en bed nedgang for kryptovalutaer. Bitcoin har falt fra 42.500 dollar på onsdag til 38.500 dollar fredag morgen.

Kan bli kastet ut

Torsdag ble en historisk brutal dag for kinesiske selskaper på Wall Street. Børsindeksen Nasdaq Golden Dragon China Index, hvor kinesiske selskaper inngår, stupte med over ti prosent. Dette var den verste enkeltdagen siden i oktober 2008 da finanskrisen rammet.

Kinesiske storselskaper er blitt vingeklippet de siste 18 månedene. Aksjekursene har stupt for noen av de største selskapene – spesielt innen teknologisektoren.

Siden februar i fjor har Golden Dragon China-indeksen falt med nesten 70 prosent. Alibaba, som var Asias mest verdifulle børsnoterte selskap i 2020, har sett børsverdien falle med over 70 prosent. Hele kursoppgangen siden børsnoteringen i 2014 har forsvunnet.

– Hovedårsaken til kursfallet er ny bekymring for at kinesiske selskaper vil bli kastet ut, sier investeringsdirektør Brendan Ahern hos KraneShares til Bloomberg.

Amerikanske myndigheter har satt nye krav til kinesiske selskaper som ønsker å være børsnoterte i USA og benytte seg av kapitalmarkedet. Det betyr økt innsyn i regnskaper for å beskytte investorer.

Det amerikanske Finanstilsynet, SEC, har navngitt fem kinesiske selskaper som kan stå i fare for å bli fjernet fra amerikanske børser. Et av disse selskapene er Yum China Holdings, som har rettighetene til fastfoodkjedene KFC og Taco Bell i Kina. Aksjekursen falt 11 prosent.

Overrasket kinesisk president

Det russiske forsøket på å invadere Ukraina har satt Kina i en vanskelig posisjon. President Xi Jinping blir sett på som en av få som har en viss innflytelse over Russlands president Vladimir Putin og som kan stanse krigen.

Dette sier folk på gaten i Beijing om krigen i Ukraina
– Hvis Russland blir ødelagt, vil vi bli de neste.
01:20
Publisert:

Signalene fra Kina er at de ikke ønsker å blande seg inn. Landet har store utfordringer selv som de forsøker å løse, blant annet et svært anspent forhold til USA og en økonomi som ikke vokser som den har gjort de siste tiårene.

– President Xi er urolig over hva han har sett. Dette skyldes delvis at det virker som at hans egne etterretningstjenester ikke hadde fortalt ham hva som var under oppseiling. Jeg tror ikke de forutså at det russiske militæret ville være så ineffektive. Jeg tror heller ikke at de forutså at Vesten ville reagere med en slik besluttsomhet, sa den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIAs toppsjef, William Burns, under en høring i Senatets etterretningskomité denne uken.

Større rolle for staten

På fredag avsluttes den årlige Folkekongressen i Beijing. Delegatene har fått tilstandsrapporten fra regjeringen og satt mål for de neste 12 månedene. Dette er blitt banket gjennom uten innvendinger – som ventet. Det er satt mål om en økonomisk vekst på rundt 5,5 prosent.

De siste 12–15 årene har vekstmålet ligget på over seks prosent, og enkelte år rundt åtte prosent. Med stengte grenser til omverdenen i håp om å fortsatt ha lave smittetall fra koronapandemien, og konflikter med viktige handelspartnere, er dette et ambisiøst mål.

Statsminister Li Keqiang holdt hva som sannsynligvis er hans siste større pressekonferanse fredag morgen. Det dreide seg om stabilitet og vekst. De tidligere reformmålene var tonet betydelig ned.

Internasjonale finansinstitusjoner har satt vekstmålet til rundt fem prosent – flere ligger lavere. Frem til kort tid siden var Kina i gang med å gjennomføre store reformer i økonomien. Gjelden i eiendomssektoren ble sett på som den største trusselen.

– Det virker som at staten har til hensikt å ta en større rolle i eiendomssektoren og gi mer støtte til større familier. Det ser ut til at det er en nedprioritering av miljømål i møte med økonomisk motvind, sier senior makroøkonom med ansvar for Kina, Julian Evans-Pritchard, i en rapport.

Derfor bekymrer Russlands invasjon Beijing
Hvilke konsekvenser får Vestens sanksjoner mot Russland for den globale økonomien? Vil Xi Jinping støtte sin venn Vladimir Putin, slik han ofte har gjort før? Bloombergs Asia-korrespondent Daniel Ten Kate rapporterer fra Hongkong.
02:18
Publisert:

Statsbudsjettet legges frem for godkjennelse på fredag. Det blir en ny satsing på infrastrukturprosjekter etter investeringene var uendret i 2021 sammenlignet med 2020. Storbanken HSBC tror offentlige infrastrukturinvesteringer øker med rundt fem prosent i 2022.

«Beijing ser ikke på målet om å opprettholde en robust vekst bare som et økonomisk anliggende, men enda viktigere – et politisk anliggende», skriver analytikere hos Alpine Macro i en rapport.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.