Koronapandemien er offisielt avblåst i Norge, men store deler av verden ligger flere måneder bak i vaksinetempoet og utsikter til en mer normal tilværelse. Sørøst-Asia ble for inntil seks måneder sett på som den regionen som håndterte pandemien best.

Nå ligger Filippinene, Vietnam, Malaysia, Thailand og Indonesia nederst på den månedlige «Covid Resilience Ranking» fra Bloomberg over land som er best å være i under pandemien. Ikke bare er grensene til andre land stengt, men det er også restriksjoner på å reise innenlands.

– Som å spille Tetris

De første 15 månedene av pandemien hadde Vietnam under 3000 smittetilfeller og kun 15 dødsfall. Det kunne gå dager uten et eneste tilfelle. Thailand hadde også svært få smittetilfeller og myndighetene oppfordret befolkningen til å reise. Det utløste en smittebølge.

Vietnam de siste seks månedene registrert over 770.000 smittetilfeller og 19.000 dødsfall. Thailand har registrert 1,6 millioner smittetilfeller og 16.500 dødsfall. Begge landene er svært avhengig av eksport- og reiselivssektoren.

Vestlige land er også blitt avhengige av Vietnam. Tekstil- og skofabrikker har flyttet fra Kina de siste årene. Vietnam er den nest største leverandøren av tekstiler til det amerikanske markedet – bak Kina.

– For øyeblikket er alle fabrikkene våre i Vietnam stengt ned. Kan vi fly over? Kan vi flytte noe? Kan vi justere noe? Dette er som å spille Tetris nonstop, sier konsernsjef Michael Preysman hos den amerikanske tekstilkjeden Everlane til New York Times.

Dataspillet fra 1980-tallet går ut på å rotere fallende brikker i ulik form slik at de passer sammen. Tetris handler om å se sammenhenger, planlegge og rydde – samtidig som det faller nye brikker.

Frykter julehandelen

Amerikanske detaljhandelskjeder forventer forsinkelser, tomme lagre og høyere priser når de går inn i den viktige julesesongen.

Over halvparten av alle Nike-sko produseres i Vietnam. Sammen med konkurrenten Adidas har selskapet advart investorer om at problemene i Vietnam vil ramme omsetningen og føre til økte kostnader. Da Nike la frem kvartalsrapporten i forrige uke, falt aksjekursen med 6,2 prosent.

Everlane sier de opplever forsinkelser på inntil åtte uker.

– Først manglet vi arbeidere da alle var hjemme. Nå har reiserestriksjonene ødelagt logistikken. Dette har skapt lange, lange køer. Vi overlever kun hvis vi har lagre, sier direktør Claudia Anselmi hos tekstilprodusenten Hung Yen Knitting & Dyeing, som er en viktig leverandør til amerikanske og europeiske tekstilkjeder, til AFP.

Ekstremværet i Brasil gjør morgenkaffen din dyrere
Brasil er utsatt for tørke, skogbranner og frost. Reporter Peter Millard forklarer hvordan dette har gjort morgenkaffen din dyrere.
04:12
Publisert:

Nedstengningene i Vietnam truer også kaffemarkedet. Vietnam er verdens største produsent av robusta, som benyttes i blant annet pulverkaffe. Kaffeprisen har steget med 35 prosent på noen måneder.

Reiser tvil om nøyaktigheten

Vietnam la frem økonomiske statistikker på onsdag. Den økonomiske aktiviteten, målt i bruttonasjonalprodukt, falt med 6,2 prosent i tredje kvartal.

«Det at Vietnam offentliggjør bnp-tall før slutten av kvartalet reiser tvil om nøyaktigheten. Men for hva det er verdt tyder statistikkene på at den kraftige økningen i smitte og omfattende nedstengning har ført til enorme konsekvenser på den økonomiske aktiviteten», skriver Capital Economics.

Analyse- og rådgivningsselskapet kutter vekstprognosene for hele året fra syv prosent til en vekst på kun 1,5 prosent.

«Fortsatt fremgang i vaksineringen bør kunne hjelpe økonomien til å reise seg», skriver analytikerteamet.

Nesten alle innbyggerne i storbyene Hanoi og Ho Chi Minh City har fått sin første vaksinedose.

Iphone-forsinkelser

Apple, som har det meste av produksjonen av Iphone i Kina, er rammet av nedstengningen i Vietnam. Ifølge den japanske næringslivsavisen Nikkei, produseres kamerakomponenter og sensorer for Iphone 13 ved fabrikker i Vietnam.

– Det er ikke noe vi kan gjøre utover å følge situasjonen i Vietnam dag for dag og vente på at de kan øke produksjonen, sier en direktør til næringslivsavisen.

Situasjonen skal ha bedret seg litt, og det er håp om en bedring fra midten av oktober. Det er ventetid på over en måned på flere av toppmodellene av den nye Iphone i Kina, Japan og USA.

Apple har også problemer ved fabrikker i Kina, hvor det har vært strømbrudd i storbyer og ved viktige industriområder denne uken. Apples hoffprodusenter skal ikke være direkte rammet, men flere underleverandører er blitt tvunget til å stanse produksjonen.

– Det er produksjonsrestriksjoner på grunn av pandemien, men det bør være håndterbart for Iphone, sier senioranalytiker Eddie Han hos Isaiah Research til Nikkei.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.