Vietnam er blitt en alvorlig konkurrent til Kina, blant annet for japanske, sørkoreanske og amerikanske selskaper som har bygget store produksjonsanlegg av mobiltelefoner, flatskjermer og annen elektronikk i landet.

– Svært merkbart

Få land er så avhengige av eksport som Vietnam. Handel utgjorde hele 208 prosent av landets bruttonasjonalprodukt i 2020, ifølge Our World in Data, som bruker Verdensbanken og OECD som kilde. Kun Singapore og Irland er høyere. Verdensgjennomsnittet ligger på rundt 55 prosent. For Kina er andelen 35 prosent.

Vietnam fikk en svært høy økonomisk vekst på over 13 prosent i tredje kvartal – riktignok fra et lavt nivå i fjor på grunn av pandemirestriksjoner. Maybank tror at den økonomiske veksten i Vietnam vil falle til 5,7 prosent i fjerde kvartal.

Vietnams bruttonasjonalprodukt var på 362,6 milliarder dollar i 2021, ifølge Verdensbanken.

– Dette er svært merkbart. Det er ikke bare noe vi leser om i avisene, men dette skjer. Markedet er ikke bare dårlig i år. Det er helt dødt, sier direktør Megha Khemka hos tekstilselskapet S.P. Yarns til næringslivsavisen Nikkei Asia.

Eksporten har fått seg en alvorlig knekk i løpet av høsten. Goldman Sachs skriver at eksporten falt «kraftigere enn ventet» i november og endte på det nest laveste nivået i 2022 på under 30 milliarder dollar. Kun februar, som tradisjonelt er en svak måned, var dårligere.

– Situasjonen mørknet betraktelig i november. Nye ordrer, eksport, produksjon, sysselsetting og innkjøp falt. Selvtilliten har svekket seg. Det virker som at det blir en tøff avslutning på året, sier direktør Andrew Harker hos S&P Global Market Intelligence, i forbindelse med fremleggelsen av den pmi-rapporten for november.

Økt usikkerhet og angst

Hovedindeksen ved Vietnam-børsen har falt med nesten 30 prosent i år. Kommunistpartiet har stått bak en rekke kampanjer for å avdekke og forhindre korrupsjon. Partileder Nguyen Phu Trong har omtalt kampanjen som en «brennende ovn» hvor korrupsjonen skal tilintetgjøres.

– Korrupsjonskampanjen forårsaker økt usikkerhet og angst i den daglige forretningsvirksomheten og ved å få nødvendige godkjennelser, sier styreformann John Rockhold i Pacific Rim Investment and Management til Reuters.

Over 12.000 vietnamesiske selskaper har stengt dørene hittil i år – 25 prosent flere enn i fjor, ifølge Vietnam General Statistics Office. Det er en økning i antall kansellerte fraktskip til Vietnam på 50 prosent i desember, ifølge fraktselskapet HLS, som CNBC refererer til.

Fallende etterspørsel

Den sørkoreanske eksporten falt med hele 14 prosent i november. Taiwanske eksportordrer falt med 6,3 prosent i oktober – mot en ventet svak utvikling.

Kina legger frem handelsstatistikker for november senere denne uken. Det har vært betydelige forstyrrelser ved fabrikker på grunn av koronarestriksjoner, blant annet hos Foxconns Apple-fabrikker. Dette antas å slå negativt inn.

Ifølge CNBC Supply Chain Heat Map, som er basert på realtidsdata og statistikker fra logistikkselskaper, fraktindekser, rederier og andre selskaper, har amerikanske ordrer ved fabrikker i Kina falt med 40 prosent.

Containervolumet fra Kina til USA har falt med over 20 prosent fra august til november.

«Det ser ut til å være en dårlig periode for shippingsindustrien. Vi har en kombinasjon med fallende etterspørsel og overkapasitet. Containerfraktmarkedet kompliseres ytterligere fra økonomisk usikkerhet, geopolitiske bekymringer og en stadig mer opphetet markedskonkurranse», skriver logistikkselskapet HLS i en rapport, ifølge CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.