Det er stadig flere utfordringer for internasjonale selskaper som har gjort seg avhengige av effektive forsyningskjeder via Kina. De innrømmer de er svært sårbare på alt fra kontraktproduksjon av ferdige produkter til komponenter, batterier og sjeldne råvare.
Det startet allerede da Donald Trump var USAs president og har økt under pandemien og senest med nedskytingen av den kinesisk overvåkningsballong over USA.
Høy spenning
USA har lagt til nye kinesiske selskaper på den offisielle sanksjonslisten som ikke får tilgang til amerikansk teknologi og heller ikke får handle med amerikanske kunder. Dette legger også hindringer i veien for Kinas planer om å bli selvforsynt på avansert elektronikk.
Amerikanske interesseorganisasjoner oppfordrer medlemsbedriftene om at de reduserer risikoen.
– Den pågående spenningen i handelsforholdet mellom USA og Kina fortsetter å fremskynde behovet for en diversifisering av forsyningskjeden. Det letes etter muligheter for å spre innkjøpene for å sikre at de har robuste forsyningskjeder for å møte forbrukernes behov, sier direktør Jon Gold ved National Retail Federation til CNBC.
Apple har begynt å flytte produksjon vekk fra fabrikker i Kina til blant annet India og Vietnam. Siden i fjor høst produseres de nyeste Iphone-modellene utenfor Kina – for første gang.
– Den store utfordringen med de mange krisene som har oppstått samtidig er tid. Det tar tid å diversifisere forsyningskjeden. En må sørge for at de nye leverandørene kan oppfylle alle krav og tester som er lovpålagt, og sikre at den riktige arbeidsstyrken og logistikken er på plass for å møte disse behovene, sier Gold til CNBC.
Globale forsyningskjeder i endring
Japanske leverandører er i ferd med å tilpasse seg den nye situasjonen og investerer i nye fabrikker i blant annet Vietnam. Andelen avansert elektronikk som eksporteres fra Vietnam har økt fra 13 prosent i 2010 til 42 prosent i 2020, ifølge Verdensbanken.
En ny undersøkelse fra næringslivsorganisasjonen Japan External Trade Organization viser det er størst interesse fra medlemsbedriftene om å investere i Vietnam. Japanske myndigheter har siden 2020 gitt subsidier til selskaper som velger å flytte produksjonen fra Kina.
– Selskaper i USA krever at samarbeidspartnere tar hensyn til menneskerettigheter. Internasjonale selskaper er i endring. De endrer de globale forsyningskjedene, sier organisasjonens sjefrepresentant i Sørøst-Asia, Matsumoto Nobuyuki, til Nikkei Weekly.
Store japanske selskaper som Sharp og Murata, som også er leverandører til Apple, er på plass i Vietnam med store og moderne fabrikker.
Sørkoreansk eksportgigant
Samsung er det største og viktigste konglomeratet i Sør-Korea med en enorm innflytelse. Konglomeratet stengte den siste fabrikken i Kina i 2019. Vietnam har førsteprioritet. Samsung er blitt den største enkeltinvestoren i Vietnam.
Halvparten av Samsungs smarttelefoner produseres i landet med samlede investeringer så langt på 18,2 milliarder dollar. Samsung Vietnam eksporterte for 65 milliarder dollar (660 milliarder kroner) i 2022 – tilsvarende ni prosent av landets eksport.
Den amerikanske databrikkeprodusenten Intel har investert 1,5 milliarder dollar i Vietnam. Ifølge en vietnamesiske medier vurderes det en ny investering på 3,3 milliarder dollar. Kilder sier til Reuters at Intel vurderer Singapore og Malaysia som alternativer til Vietnam.
– Ikke noe av dette betyr å glemme Malaysia eller Thailand. Akkurat nå gjelder det å spre risikoen til flere land, sier Matsumoto Nobuyuki til Nikkei Weekly.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.