Vietnam er blitt sett på som en suksesshistorie med svært få bekreftede tilfeller av koronaviruset. Landet var blant de første til å stenge grensene til nabolandet Kina i vinter og det ble igangsatt tiltak i håp om å stanse spredning – blant annet stengte grenser.

Landet lykkes med den laveste smitten i verden – basert på innbyggertall. Det var ikke registrert lokal smitte i 99 dager. De siste to ukene har totalt antall smittede økt med 75 prosent.

Det første dødsfallet fra koronaviruset ble bekreftet på lørdag. Nå er det åtte bekreftede døde.

Tre ganger mer smittsomt

Myndighetene oppfordret innbyggerne om å reise for å få fart på den økonomiske aktiviteten etter det ikke var registrert lokal smitte på flere måneder. I løpet av de tre første ukene av juli besøkte nesten 800.000 vietnamesere Da Nang.

Kystbyen er episenteret for det nye virusutbruddet i landet. Myndighetene er svært bekymret for spredningen og tar ingen sjanser. Alle innbyggerne i Da Nang, som har en befolkning på over en million, skal testes.

Det er igangsatt omfattende testing i storbyene Hanoi og Ho Chi Minh City. Over ti bydeler i Ho Chi Minh City er blitt isolert denne uken etter det er identifisert nye smittetilfeller.

– Resultatene fra gensekvensering viser det er en ny versjon av koronaviruset som er kommet til Vietnam, sa fungerende helseminister Nguyen Thanh Long denne uken.

Vietnamesiske eksperter ved CDC Vietnam og Pasteur Institute mener det har skjedd en mutasjon av koronaviruset. Virusforskere har sagt at koronaviruset kan bli mer smittsomt, men mindre dødelig.

Det er identifisert en rekke varianter av koronaviruset gjennom mutasjoner.

– Mutasjon har gitt økt mottagelighet for viruset, noe som gir høyere infeksjoner. Den nye versjonen smitter fem-seks personer ved nær kontakt. Den tidligere versjonen vi hadde i Vietnam smittet mellom 1,8 og 2,2 personer, sa Vietnams helseminister på en helsekonferanse.

– Tåler ikke en ny nedstengning

Statsminister Nguyen Xuan Phuc sier begynnelsen av august vil være kritisk for landet og frykter at den pågående smittebølgen vil bli langt mer alvorlig enn tidligere.

Ifølge den vietnamesiske avisen Lao Dong har det nye utbruddet spredt seg til fire fabrikker i Da Nang. Den vietnamesiske økonomien er svært sårbar. Nedstengningen i vinter og vår, som ble gjort for å forhindre spredning, har kostet mye.

– Vietnam tåler ikke en ny nedstengning igjen. Statskassen er i ferd med å gå tom for penger. Det forventes store tap i næringslivet, sier en analytiker til Nikkei Asian Review.

7,8 millioner arbeidsplasser er berørt av koronapandemien, ifølge vnexpress.net. Den vietnamesiske økonomien fikk en svak vekst på 0,4 prosent i andre kvartal og planen var at den økonomiske aktiviteten ville skyte fart i andre halvår.

– Hvis sentrale økonomiske regioner blir stengt igjen vil en nullvekst være en stor suksess, sier tidligere direktør Nguyen Duc Thanh ved tenketanken Vietnam Institute for Economic and Policy Research (VEPR) til nettstedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.