Vietnam har det siste tiåret hatt en høyere økonomisk vekst enn gjennomsnittet for Sørøst-Asia. I tredje kvartal fikk Vietnam en vekst på 6,4 prosent – nesten det samme som Kina. Kommunistledelsen er innstilt på å gjennomføre reformer og privatisere storselskaper.

Budkamp om meierigruppe

Meieri- og landbruksselskapet Vinamilk er en suksesshistorie i Vietnam. Det er 40 år siden selskapet ble etablert i ruinene av Vietnamkrigen. I motsetning til de fleste statskontrollerte selskaper har Vinamilk vært i stand til å konkurrere med vestlige selskaper – og tjene penger.

Mandag denne uken la den vietnamesiske staten ut over ni prosent av aksjene via en internasjonal auksjon. Minsteprisen er på 8,5 milliarder kroner. Det utelukkes ikke at budkamp løfter prisen vesentlig.

Singapore-selskapet Fraser & Neave (F & N), som er kontrollert av Thai Beverages og den thailandske milliardæren Charoen Sirivadhanabhakdi, eier 11 prosent av selskapet. Det forventes at de vil øke andelen til over 15 prosent.

Charoen har slått seg opp til å bli Thailands største produsent av øl. Familien er i ferd med å bygge opp et regionalt næringsmiddelkonglomerat med oppkjøp på over 120 milliarder kroner i Singapore, Vietnam, Myanmar og Thailand siden 2013.

– Vi har ambisjoner om å bli et ledende næringsmiddelselskap i regionen. Vietnam spiller en nøkkelrolle i den strategien. Kommer det muligheter om å øke eierposten i fremtiden, er dette noe vi vil vurdere, sier investeringsdirektør Jennifer Yu hos F & N til Nihon Keizai Shimbun.

Skepsis til storeiere

Vinamilk er det første av 12 selskaper hvor den vietnamesiske staten skal selge seg betydelig ned. Den sitter på 45 prosent av aksjene før nedsalget. Målet er å kvitte seg med hele aksjeposten.

Meieri- og landbruksselskapet Vinamilk er blant de første statsselskapene som ble børsnotert i Vietnam. Foto: Reuters/NTB Scanpix
Meieri- og landbruksselskapet Vinamilk er blant de første statsselskapene som ble børsnotert i Vietnam. Foto: Reuters/NTB Scanpix (Foto: Reuters/NTB Scanpix)

Thapana Sirivadhanabhakdi hos Thailand Beverage sa i november at de er interessert i å investere i statskontrollerte bryggerikjeden Saigon Beer Alcohol Beverage.

Vietnamesiske myndigheter har foretatt lovendringer i år som gjør at 100 prosent utenlandsk eierskap vil bli tillatt – sannsynligvis fra 2018. Dette er ikke mulig for utenlandske investorer i Malaysia eller Thailand.

Den 63 år gamle kvinnen Mai Kieu Lien har fått æren for Vinamilks suksess. Som 17-åring ble hun sendt til Sovjetunionen for å studere foredling av melk. Som leder av selskapet har hun fått inn utenlandske partnere. Vinamlik var blant de første statsselskapene som ble børsnotert.

Hun er skeptisk til planene til den thailandske familien. Erfaringene med en dominerende eier, slik den vietnamesiske staten har vært, ønsker hun ikke skal gjentas.

– Vi skal diskutere om vedtektene skal endres slik at selskapet ikke havner i hendene på en kontrollerende aksjonærgruppe, sier hun til Channel News Asia.

Oppkjøp og ekspansjon

For 25 år siden importerte Vietnam nesten alt av melkeprodukter. Av rundt 13 prosent av omsetningen på 14,5 milliarder kroner i fjor, ble 13 prosent eksportert til Sørøst-Asia og Midtøsten. Målet er å nesten fordoble omsetningen til 26 milliarder kroner i 2017.

Vinamilk satser på organisk melkeproduksjon – og oppkjøp. Selskapet har en eierpost i Driftwood Dairy i California – en av delstatens største meierigrupper – og et meieri på New Zealand.

– USA er et vanskelig marked. Lykkes vi der, vil det være en fordel for oss, hjelpe oss inn i andre markeder og skape vekst, sa konsernsjef Mai Kieu Lien til Bloomberg i høst.

Vietnamesiske forbrukere har økt kjøpekraft og er villige til å betale 50 prosent mer for organisk melk, oster, yoghurt og andre produkter. De drikker i gjennomsnitt 19 liter melk i året. Med frihandelsavtalene i Sørøst-Asia er det enkelt å eksportere.

– Jo tidligere vi er ute, jo større markedsandel får vi, sier Mai Kieu Lien.

Thailandske konglomerater har opplevd lav økonomisk vekst i hjemlandet de siste seks årene. Selskapet som Thailand Beverage, Central, Charoen Pokphand og Minor ekspanderer kraftig i Sørøst-Asia.

Kinesiske selskaper har vært forsiktige med investeringer etter store anti-kinesiske demonstrasjoner i 2014.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.