Russland har i vår og sommer solgt unna amerikanske statsobligasjoner i rekordfart. I mars eide Russland amerikansk statsgjeld på vel 96 milliarder dollar, mens de nå eier knapt 15 milliarder dollar, ifølge nye tall fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve.
En statsobligasjon er en fordring eller gjeldsbrev, i dette tilfellet mot den amerikanske staten med løpetid på ti år eller mer.
Amerikansk risiko
Russlands sentralbanksjef Elvira Nabiullina sier til den Kreml-vennlige mediekanalen RT at årsaken til salget er en systematisk vurdering av alle typer risiko, finansiell, økonomisk og geopolitisk.
Nabiullina nevner ikke Trump eksplisitt, men det gjør Det internasjonale valutafondet (IMF) som denne uken la frem de siste økonomiske utsiktene for kloden. IMF mener Trump truer verdensøkonomien, spesielt på grunn av de gryende handelskrigene med Kina, EU og Nafta-landene Canada og Mexico.
«En tiltagende konflikt om handel kan undergrave tilliten hos næringslivet og i finansmarkedene, noe som kan svekke investeringer og handel», advarer IMFs sjeføkonom Maurice Obstfeld og hans kolleger.
De mener at på lang sikt kan dette går ut over globale verdikjeder, føre til lavere investeringer, hindre spredningen av nye teknologi og dermed bidra til lavere produktivitetsvekst.
IMF mener risikoen for at de nåværende handelsurolighetene trappes ytterligere opp, er den største trusselen mot den globale veksten på kort sikt.
– Våre prognoser tyder på at hvis nåværende handelspolitiske trusler blir realisert og forretningstilliten faller, så vil den globale produksjonen havne 0,5 prosent under nåværende prognoser innen 2020, sa Obstfeld da rapporten ble lagt frem i Washington mandag.
Fredagens trusler fra Trump om å innføre straffetoll på alle kinesiske varer forsterker frykten for en ødeleggende global handelskrig.
Går for gull
Brorparten av salgene skjedde før det famøse toppmøtet mellom Trump og Putin i Helsingfors mandag.
Russland har ikke sittet på så lite amerikanske statsobligasjoner på 11 år, altså før finanskrisen. Det plasserer Russland på 22. plass over fordringshavere mot USA, etter at landet i en årrekke har figurert på topp-ti-listen og på det meste eide amerikansk statsgjeld for nesten 180 milliarder dollar.
Tyrkia, som nylig også ble kritisert av Trump, har også solgt friskt og har nesten halvert beholdningen med amerikanske statsobligasjoner fra 62 til vel 32 milliarder dollar. Tyskland har også redusert sin beholdning noe, og salgene har satt dollaren under press de siste månedene.
Kina er fortsatt den desidert største fordringshaveren overfor USA, med en beholdning på nesten 1200 milliarder dollar i statsobligasjoner.
Den russiske sentralbanken opplyser at noe av pengene fra obligasjonene er brukt til å kjøpe gull, tradisjonelt en såkalt trygg havn i urolige tider. Med en gullbeholdning på over 80 milliarder dollar har Russland gått forbi Kina.
Tross sanksjoner og lavere råvarepriser er den russiske staten i praksis gjeldfri. Men de tøffe økonomiske tidene har tæret hardt på det såkalte stabilitetsfondet, Russlands svar på det norske Oljefondet, som nå nærmer seg null.
De stramme tidene gjør at russiske myndigheter nå vil heve pensjonsalderen dramatisk, noe som har rammet president Putin hardt på de siste meningsmålingene.(Vilkår)