Natt til onsdag avslørte den amerikanske nyhetskanalen CNN at Barack Obama og Donald Trump sist uke skal ha blitt presentert for etterretningsdokumenter som viser at Russland sitter på graverende personlig og finansiell informasjon om USAs påtroppende president Donald J. Trump.

Mens et samlet amerikansk etterretningsmiljø med CIA og FBI i spissen beskriver kildene i rapporten som «troverdige», avviser Trump det hele som «falske nyheter» og hevder å være utsatt for en «heksejakt». Russland har hele tiden nektet å ha noe å gjøre med hverken Trump eller hacking i USA.

Like etter klokken 13 onsdag tvitret Trump følgende:

«Russland sa akkurat at den uverifiserte rapporten betalt for av politiske motstandere er «EN KOMPLETT OG TOTAL FABRIKKERING, BARE TULL». Veldig urettferdig!»

Kort tid senere fulgte Trump opp:

«Russland har aldri forsøkt å presse meg. JEG HAR INGENTING Å GJØRE MED RUSSLAND - INGEN AVTALER - INGEN LÅN - ABSOLUTT INGENTING!».

Som så ofte, kommer det en del meldinger på rad når påtroppende president Trump først er i gang. Denne kom som nummer fire i rekken:

«Etterretningsenhetene skulle aldri ha tillatt disse falske nyhetene å «lekke» til offentligheten. Et siste stikk mot meg. Lever vi i Nazi-Tyskland?» spør Trump.

Gammel Telenor-rival

Rapporten beskriver hvordan Russland har samarbeidet med Trump, samlet kompromitterende informasjon om Trumps seksuelle og økonomiske eskapader i Russland, og hackingen av det amerikanske valget.

Nettstedet buzzfeed presenterte natt til onsdag et 35 siders langt dokument om hvordan russerne skal ha jobbet inn mot Trump. Denne rapporten er ikke verifisert.

I buzzfeed har publisert beskrives også bitre maktkamper i Kreml og korrupsjon på høyeste nivå.

President Vladimir Putin skal ha gitt grønt lyst til russisk hacking og innblanding i det amerikanske valget.
President Vladimir Putin skal ha gitt grønt lyst til russisk hacking og innblanding i det amerikanske valget. (Foto: Natalia Kolesnikova/Ap/NTB scanpix)

Forholdet mellom den russiske oligarken Mikhail Fridman og Vladimir Putin vies rikelig plass i dokumentet. Fridman er i Norge mest kjent for den årelange og til dels skitne maktkampen med Telenor om russiske Vimpelcom, en strid Fridman gikk seirende ut av.

Norge-kjenner fikk sparken

Rapporten beskriver også en bitter maktkamp i Kreml mellom krefter som angivelig hadde ulike syn på om man skulle utøve hacking og lekkasjer av den amerikanske valgkampen. Den ene fløyen ville ifølge rapporten påvirke valgkampen for å fremme Trumps kandidatur, men også for å svekke demokratene og latterliggjøre Hillary Clinton hvis hun skulle bli valgt.

Striden sto ifølge rapporten angivelig i hovedsak mellom Dmitrij Peskov, Putins talsmann på den ene siden, og statsminister Dmitrij Medvedjev og daværende leder for presidentadministrasjonen, Sergej Ivanov. Ivanov har bakgrunn fra KGB/FSB og er tidligere forsvarsminister og visestatsminister. Han er også Norden-ekspert og snakker svensk og brukbart norsk.

Den russiske milliardæren Mikhail Fridman, som DN nylig møtte i London, er en sentral del av etterretningsrapportene.
Den russiske milliardæren Mikhail Fridman, som DN nylig møtte i London, er en sentral del av etterretningsrapportene. (Foto: Linda Helen Næsfeldt)

Medvedjev og Ivanov ville trappe ned hackingen, ifølge rapporten. De skal ha vært redde for dårlig omtale av Russland og mulighetene for sanksjoner og reiserestriksjoner til USA. De to skal også ha ønsket å sikre et bra forhold til USA, uansett hvem som skulle vinne. De skal også ha vært fornøyde med at begge kandidatene, både Clinton og Trump, nå hadde tatt standpunkt mot amerikansk deltagelse i handelsavtalene TTIP og TTP, og at de generelt var imot store multinasjonale handelsavtaler. Noe som også er et politisk mål for Russland.

Pressekonferanse onsdag

Det kommer også frem at russerne skal ha vurdert å bruke «kompromat», eller trusler om dette, mot Trump for å få ham til å trekke sitt kandidatur fordi ting var i ferd med å komme ut av kontroll, og man fryktet at han uansett ville tape.

Men Peskov valgte å gå videre, støttet av Putin, og i midten av august i fjor fikk Ivanov meget overraskende sparken, visstnok på grunn av sine reservasjoner.

Om bare halvparten av informasjonen som kommer frem her er korrekt, overgår det de beste spionromanene fra Den kalde krigen. 

Rapporten er altså ikke verifisert, men CIA og FBI beskriver kildene i rapporten som troverdige.

Onsdag ettermiddag avholder Trump en lenge annonsert pressekonferanse. Den lekkede rapporten er ventet å stjele mye av oppmerksomheten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rørt Obama hyllet kona i sin avskjedstale
Obama holdt sin avskjedstale i hjembyen Chicago, dit han kom som ung mann og begynte med menighetsarbeid og våknet politisk.
02:39
Publisert: