Tre kilder med kjennskap til Vladimir Putins samtaler den siste tiden, forteller Financial Times at han har mistet interessen for en diplomatisk løsning på krigen i Ukraina.

Putin skal ha overveiet en avtale i mars, etter at Russland hadde lidd store tap på slagmarken, men ifølge FTs anonyme kilder har han nå uttrykt at han ikke lenger tror det er mulig.

– Putin tror oppriktig på tullet han hører på russisk tv, og han ønsker seg en stor seier, sier en av kildene.

Umulig etter senkingen av «Moskva»

Fredsforhandlinger er en «blindvei», skal en rasende Putin ha sagt, etter at det russiske flaggskipet i Svartehavet, «Moskva», ble senket forrige uke.

– Det fantes håp om en avtale. Putin klarte ikke bestemme seg. Han må finne en måte å komme seg ut av dette som en vinner. Etter at «Moskva» sank er Putin mot å underskrive noe som helst. Etter det ser han ikke ut som en vinner, for det var ydmykende, sier en av FTs kilder.

Partene har møttes flere ganger gjennom krigen som brøt ut for nøyaktig to måneder siden, i møter tilrettelagt av blant andre Tyrkias president Recep Erdogan, og den russiske Oligarken og Chelsea-eieren Roman Abramovitsj. Foreløpig til liten nytte.

Mener president Joe Biden ikke er tøff nok i Ukraina-konflikten
En meningsmåling viser at amerikanerne mener Joe Biden ikke er tøff nok i håndteringen av Ukraina-konflikten.
01:24
Publisert:

Liten fredsinteresse i Nato

Heller ikke Nato er særlig interessert i en fredsavtale.

Kilder DN har vært i kontakt med mener henrettelsene i Butsja er blitt et vannskille i krigen, og at det heretter ikke er mulig å ha et normalt forhold til Putin-regimet.

– Ingen snakker lenger om dialog, skriver DNs kommentator Sverre Strandhagen søndag.

Lørdag uttalte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at det ikke var aktuelt å forhandle, dersom russerne drepte sivile i den beleirede havnebyen Mariupol, eller om russerne okkuperte det sørlige Ukraina permanent, slik russiske myndigheter har uttrykt planer om.

Oberstløytnant og seksjonsleder ved Krigsskolen, Palle Ydstebø, tror ikke den diplomatiske vranglåsen vil få umiddelbare følger.

Oberstløytnant Palle Ydstebø.
Oberstløytnant Palle Ydstebø. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Nå er de ulike styrkene bundet opp i kampene de står i. Det kan få noe å si for videre planlegging på begge sider. Vi regner fortsatt med at Russland går for å sikre seg hele Donbas og antagelig beholde det de har tatt i sør. Det er vel det beste de kan klare med det de har av styrker nå, sier han.

– Det blir ekstremt kostbart

Etter heftige angrep rundt Ukrainas hovedstad Kyiv i første fase av invasjonen, begynte russiske styrker i slutten av mars å trekke seg ut for heller å iverksette en offensiv mot Donbas-regionen i øst. Tidlig denne uken startet slaget. Donbas inneholder de to regionene Donetsk og Luhansk, hvor det har vært voldelige konflikter siden 2014.

Ydstebø tror det vil bli vanskelig for Russland å ta full kontroll over hele Donbas og områdene sørover mot Krimhalvøya.

– Russerne har til nå ikke dratt sammen store formasjoner og kjørt koordinerte angrep med brigader, divisjoner eller korps som de vil trenge for å få et skikkelig gjennombrudd, sier han.

Grunnen til det er problemer med kommando- og ledelsessystem, logistikk og forsyninger, ifølge oberstløytnanten. Krigføringen i området kan vare i månedsvis, mener han.

– Hvis Russland ikke klarer å holde høyere tempo, må de omtrent tygge seg frem kilometer for kilometer. Det blir ekstremt kostbart, sier Ydstebø.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.