– Putins presidentskap starter først til høsten. Han vil sitte stille i båten frem til etter fotball-VM, men etter det frykter jeg skumle reaksjoner, sier Pavel K. Baev, russisk forsker og professor ved Fredsforskningsinstituttet Prio.

Fotball-VM er verdens største idrettsarrangement og avholdes i 11 russiske byer i perioden 14. juni til 15. juli.

Pavel K. Baev, Russland-ekspert ved Prio.
Pavel K. Baev, Russland-ekspert ved Prio.

Mørke minner

Russerne – og i hvert fall den eldre garde sovjetere, inkludert Putin – har ikke glemt sommer-OL i Moskva i 1980. Sovjetunionen invaderte Afghanistan noen måneder tidligere, og mesteparten av Vesten svarte med å boikotte olympiaden.

I 2014 arrangerte Russland vinter-OL i Sotsji. Russland holdt en lav internasjonal profil til lekene var over, men rykket like etter inn og annekterte Krim-halvøya fra Ukraina. Ikke lenge etter startet det russiskstøttede opprøret i Øst-Ukraina.

Sport og prestisje

Seniorforsker Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) sier Putins Russland betrakter store idrettsarrangementer som statlige prestisjeprosjekter.

– Fotball-VM er absolutt et moment Putin tar hensyn til, sier Godzimirski.

Jakub Godzimirski, Russland-ekspert ved Nupi.
Jakub Godzimirski, Russland-ekspert ved Nupi. (Foto: Christopher Olssøn)

Hverken Baev eller Godzimirski har noen fasit på hva Putin vil foreta seg når fotball-VM er over 15. juli, men skarpere konfrontasjoner med Vesten i sanksjonsstriden og en mer aggressiv politikk overfor nabolandene og i Midtøsten er åpenbare muligheter.

– Vi vil få se en mer aggressiv Putin, som trenger en seier etter å ha svelget ydmykende nederlag i dopingskandalene, sier Baev.

Halvveis på spøk sier han det beste for verdensfreden hadde vært om Putin får denne seieren på fotballbanen i VM, men at dette er enda mer urealistisk enn at Putin skulle tape valget.

Når flomlyset slukkes …

Det kan også bli tøffere tider for den russiske opposisjonen etter fotball-VM. Andreas Selliaas, kommentator og blogger om sport og politikk, sier autoritære land gjerne åpner opp politisk i forbindelse med store idrettsarrangementer.

– Vi så det i Kina i forbindelse med Beijing-OL i 2008. Opposisjonen følte seg friere og tryggere, men så snart flomlyset var slukket og søkelyset borte, slo regimet til, sier Selliaas.

Han påpeker at lekene i sørkoreanske Pyeongchang i vinter har styrket Putin, nettopp fordi han påtok seg offerrollen på vegne av alle russere etter at landet ble utestengt på grunn av doping.

– Offerrollen om at «alle er mot oss», ga Putin større legitimitet innad. Russiske idrettsstjerner, særlig innen ishockey og fotball, er blant dem som har hyllet Putin mest, sier Selliaas.

Han tror ikke noen land som har kvalifisert seg til VM, vil boikotte mesterskapet, nærmest uansett hva som skjer frem til sommeren, men at det kan komme politiske reaksjoner, som da den britiske utenriksministeren Boris Johnson sist uke antydet at han ikke ville bidra til å kaste glans over mesterskapet.

Gift og spionasje

Godzimirski mener valgdeltagelsen er den eneste spenningen i søndagens valg. Lovendringer gjør at Putin kan cruise inn til sin fjerde presidentperiode, nesten uten motstand.

– Alt under 70 prosent valgdeltagelse vil være et nederlag for Putin, og det er her det kan bli valgfusk, sier han.

Godzimirski minner om at Putin-regimets hovedmål er å overleve. Prestisjen og glansen fra sportsarrangementer er kun en bonus, men kan være viktig nok til innvortes politisk bruk.

Baev og Godzimirski følger spent med på den siste spionskandalen i Storbritannia, der den avhoppede KGB-agenten Sergej Skripal og datteren nylig ble utsatt for nervegift.

Mandag sa britenes statsminister Theresa May at det høyst sannsynlig er Russland som står bak angrepet. Både Nato og USA var ute og fordømte giftangrepet.

Forskerne ser for seg en kraftig opptrapping av konflikten mellom Russland og Vesten hvis det kan påvises at russiske myndigheter sto bak et attentatforsøk på britisk jord.

– Dette er en sak som kan skape nye, store komplikasjoner i Russlands forhold til Vesten, sier Baev.(Vilkår)

Innsetter «keiser Xi»
Den kinesiske folkekongressen samles mandag. Partiledelsen innvilger seg mer makt.
01:05
Publisert: