– Vladimir Putin har sagt han skal fikse økonomien helt siden han kom til makten. Men det tror jeg ikke noe på, i hvert fall ikke så lenge han legger så sterke politiske føringer og behandler økonomien som et sikkerhetssensitivt tema, sier Iver B. Neumann, som er instituttdirektør ved Nova, på Oslomet.

Neumann sier Kreml har utpekt over 40 sektorer i russisk økonomi som sikkerhetssensitive, og underlagt streng statlig kontroll.

Økonomisk stagnasjon

Putin snakket mye og lenge om økonomi på den årlige pressekonferansen i Moskva før jul. Over 1700 pressefolk var akkreditert til Putins årlige enmannsshow, som varte i fire timer.

Helt siden Putin først kom til makten ved årtusenskiftet har det vært et uttalt mål at Russland skal bli mindre avhengig av råvarer, særlig olje og gass, samtidig som at korrupsjonen skal bekjempes. Intet av dette har skjedd.

Russland har siden 2015 vært inne i en periode med økonomisk stagnasjon, preget av vestlige sanksjoner og lavere oljepriser.

– Vi må endre strukturen på økonomien. Dette er et nasjonalt prosjekt, gjentar Putin torsdag.

Russland ligger ifølge Putin an til å få en økonomiske vekst, målt i brutto nasjonalproduktet (bnp), på to prosent i 2019 og 2020.

– Vi håper på en vekst på tre prosent i 2021, sier Putin.

Han sier målet er at Russland kommer inn blant verdens fem største økonomier. Fra dagens 12. plass og elendig vekst er veien frem uendelig lang.

De siste ukenes fall i oljeprisen er dårlig nytt for Russland, som konkurrerer med Saudi-Arabia og USA om å være verdens største oljeprodusent. Putin understreker at oljeprisen ligger utenfor Kreml og Russlands kontroll.

Maktspill fremfor økonomi

Neumann sier det er uforståelig at Putin ikke legger større innsats i å få orden på økonomien.

– Putin har vokst opp i og opplevde Sovjetunionens kollaps, som skjedde fordi økonomien kollapset. Mer enn noen andre burde han forstå at økonomien er grunnlaget for alt annet, sier Neumann.

Han mener det derfor er nokså uforståelig at Putin heller synes mest opptatt av etterretning, maktspill og å øke Russlands globale innflytelse.

Putin er opptatt av å formidle at de vestlige sanksjonene, som ble innført på grunn av Krim og Øst-Ukraina, skader EU mer enn Russland. Han hevder at EU har tapt 400 milliarder euro på sanksjonene, mens russisk næringsliv har benyttet anledningen til å tilpasse seg og vokse.

Putin påpeker at EU-landet Spania har en arbeidsledighet på over 15 prosent, mens ledigheten ligger på rundt fire prosent i Russland.

Hyller og refser USA

Russland var raskt ute med å rose USA etter president Donald Trumps overrumplende kunngjøring sent onsdag om at han vil trekke alle amerikanske soldater ut av Syria med umiddelbar virkning.

– Jeg er enig med Trump. Hvis USA trekker seg ut så er det den riktige beslutningen, sa Putin, og understreket at det er vunnet store seiere mot IS.

Neumann sier jubelen må ha stått høyt i Kreml da kunngjøringen kom fra Trump.

– Dette er et enormt nederlag for amerikanerne, og en gledens dag for Putin. Trump legger nå hele Syria åpent og i lommen på russerne, sier Neumann.

Men Putin er ikke fornøyd med dette og etterlyser at USA også trekker seg ut av Afghanistan, etter 17 år i landet.

Putin kommer torsdag også med sterk kritikk av USA, og særlig Trumps intensjoner om å trekke USA fra INF-avtalen, en ikkespredningsavtale om kort- og mellomdistanse atomvåpen.

– Dette er veldig farlig. Vi prøver ikke å oppnå noen fordeler, vi vil ha bare en god balanse for vår egen sikkerhet, sier Putin, som mener trusselen om atomkrig nå er større på grunn av USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

XXL-gründer Øivind Tidemandsen: -Jeg har kjøpt en tredjedel av julegavene mine på XXL
00:35
Publisert: