Vladimir Putin kom med en slags utstrakt hånd til USAs påtroppende president Donald Trump i sin årlige tale om nasjonens tilstand i Moskva torsdag.

– Vi søker ikke konflikt med noen. I motsetning til enkelte utenlandske kolleger søker vi ikke – og det har vi aldri gjort – fiender. Vi trenger venner. Og selvsagt regner jeg med fortsatt felles innsats med USA i å bekjempe ekte, ikke innbilte trusler, altså internasjonal terrorisme, sa Putin.

– Men vi vil ikke tillate at våre interesser rammes, la han til, og den fullsatte hallen i Kreml, med alle landets toppolitikere, klappet bifallende.

Tar med den andre hånden

Russland-ekspert og Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski sier Putin på den ene siden strekker ut en hånd til USA og Vesten, mens han med den andre hånden gjør akkurat som han vil, særlig i Syria.

– Maktvakuumet i USA frem til Trump tar over er et mulighetsvindu for Russland. De kan i realiteten gjøre akkurat som de vil i denne perioden, sier Godzimirski.

Han sier russerne ikke lenger forholder seg til Barack Obamas avgående administrasjon, og at de ikke engang gidder å snakke med utenriksminister John Kerry lenger.

I Syria handler det om å endre situasjonen på bakken for å få et best mulig utgangspunkt for forhandlinger før Trump tiltrer 20. januar. Et «fait accompli» der man ikke kan gå tilbake til situasjonen i Syria før det amerikanske presidentvalget.

Donald Trump fikk en advarsel fra Putin. Ethvert forsøk på å «bryte den strategiske pariteten» kan ende katastrofalt.
Donald Trump fikk en advarsel fra Putin. Ethvert forsøk på å «bryte den strategiske pariteten» kan ende katastrofalt. (Foto: Mandel Ngan/Afp/NTB Scanpix)

Godzimirski påpeker at Trump heller ikke har utnevnt noen utenriksminister ennå, men at det ikke er gitt at Trumps regime vil bli like Russland-vennlig som man kunne få inntrykk av under valgkampen. Godzimirski minner om at Mitt Romney, som er en favoritt til å bli utenriksminister, ikke er kjent for å være spesielt vennlig innstilt overfor Russland.

Men Nupi-forskeren sier det er godt mulig at Putin og Trumps nylig utnevnte sikkerhetspolitiske rådgiver, tidligere etterretningssjef Michael Flynn, finner felles berøringspunkter i kampen mot terror.

Putin kom også med en åpen advarsel til Trump om at ethvert forsøk på å «bryte den strategiske pariteten» kan bli katastrofalt for hele kloden. En klar referanse til den kjernefysiske terrorbalansen mellom USA og Russland.

Tar et slags økonomisk ansvar

Men Putins budskap til nasjonen handlet denne gangen for det meste om innenrikspolitiske forhold. Han la ikke skjul på at økonomien sliter, men han avviser at dette er på grunn av de vestlige sanksjonene som ble innført etter annekteringen av Krim i 2014 og krigen i Øst-Ukraina.

Nupi-forsker Godzimirski støtter ham delvis i dette og sier halveringen av oljeprisen og devalueringen av rubelen har vært mer skadelig.

– Men når Putin sier de økonomiske problemene er interne, er det også en innrømmelse fra Putin om at han selv har ansvaret, i hvert fall indirekte, etter å ha styrt landet i snart 16 år, sier Godzimirski.

Han får støtte av Sveriges tidligere stats- og utenriksminister Carl Bildt:

«Putin har rett når han sier at Russlands økonomiske problemer ikke er hovedsakelig på grunn av sanksjonene. Han bør skylde på seg selv», skriver Bildt på Twitter.

Venter nullvekst

Putin sier at han venter fortsatt økonomisk nedkjøling, men bare marginalt, og at økonomien vil krympe 0,3 prosent i år, målt i total verdiskaping eller brutto nasjonalproduktet (bnp). Putin sier russerne må være forberedt på nullvekst i flere år fremover.

Russland sliter også med høy inflasjon, men nå venter Putin at prisveksten vil falle under seks prosent neste år.

Putin trekker frem særlig landbrukseksport og it som satsingsnæringer i årene fremover, i tillegg til våpenindustrien. Men fortsatt vil eksport av råvarer som olje, gass og metaller være bærebjelken i russisk økonomi i mange år.

Putin varsler også en omlegging og strømlinjeforming av lover og skatter for næringslivet, for å sikre mer åpenhet og forutsigbarhet.

Kamp mot korrupsjon

Putin kom som vanlig med sterke angrep mot den omfattende korrupsjonen i Russland, noe han har gjort med jevne mellomrom siden han kom til makten ved årtusenskiftet.

En rekke høyprofilerte arrestasjoner de siste månedene gjør at enkelte mener at han denne gangen mener alvor, mens andre mener det bare er en del av maktspillet i Kreml.

Men Putin kom med en direkte advarsel til byråkrater og politikere med lange fingre. Blant annet tok han opp problematikken rundt fabrikkering av bevis og misbruk av media for å angripe bedrifter og næringsliv for egen vinning.

– Bekjempelse av korrupsjon er ikke et show, understreker Putin.

Vil ha sterk stat

Putin advarte i talen mot alle former for splittelse, blant annet i parlamentet, som han mener fører til svekkelse av staten.

– La oss huske at vi er én nasjon. Svake stater kan ikke utvikle seg, sa Putin til stor applaus.

Han kom samtidig med stikk til vestlige liberale stater han mener er preget av slik splittelse, og han pekte særlig på migrasjonskrisen i Vesten.

– Vi vet hva det leder til; kupp og anarki, understreket Putin.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sliten men lettet etter seier
Magnus Carlsen ble feiret av sponsorer og venner på restauranten BLT Prime i New York samme kveld som han vant sitt tredje VM på rad. Carlsen selv var sliten men lettet etter seieren.
00:40
Publisert: