Ifølge CNN, Washington Post og New York Times skal russeren i begynnelsen av 50-årene ha hatt tilgang til dokumenter som president Vladimir Putin har hatt til gjennomlesing på sitt kontor. Han skal ha sendt bilder av dokumentene til amerikansk etterretning.
– Vedkommende var ansatt i presidentens administrasjon. Han fikk sparken for noen år siden, sa talsmann Dmitry Peskov tirsdag.
Han la til at historien er som en «dårlig kioskroman som passer bedre for Hollywood» og at vedkommende ikke hadde tilgang til konfidensiell informasjon, ifølge RT.
Levde åpent i USA
Det russiske nyhetsbyrået Tass og næringslivsavisen Kommersant har identifisert den angivelige spionen som Oleg Borisovich Smolenkov. Sammen med sin kone og tre mindreårige barn forsvant de sporløst under en ferietur til Montenegro i midten av juni i 2017.
Russland etterforsket forsvinningen som et mulig drap. Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA sto bak forsvinningen, ifølge amerikanske medier.
Smolenkov skal ha vært den mest verdifulle CIA-agenten i Russland på flere tiår, ifølge New York Times.
Smolenkov-familien har bodd i delstaten Virginia, en times kjøretur fra Washington, siden januar. De har hatt tilhold i stor bolig med seks soverom og en tomt på 12 mål, ifølge NBC. Familien forlot boligen mandag kveld da CNN først omtalte saken.
De bodde åpent med fullt navn, men hadde hemmelig telefonnummer.
– Det er vanskelig å skjønne at de ville bo i USA med sine virkelige navn. Det sagt – vi respekterer ønskene fra avhopperne, sier tidligere CIA-offiser Joseph Augustyn, som har ledet en avdeling som bistår spioner i å etablere seg på nytt, til Washington Post.
Nektet å flytte
CIA ønsket å flytte familien fra Russland etter presidentvalget i 2016, men han nektet av hensyn til familien, som sannsynligvis ikke kjente til at han var en spion for USA.
Ifølge New York Times utløste dette spekulasjon om at han hadde blitt avslørt av Russland og var en dobbeltagent.
Han fortsatte å gi viktig konfidensiell informasjon som lot seg verifisere fra andre kilder de neste månedene.
– Det å forlate et land er en vanskelig avgjørelse. Det er en avgjørelse de selv må ta. Det har skjedd at folk ikke har kommet når vi har foreslått at de burde det, sier tiligere CIA-offiser Augustyn til New York Times.
Den innerste sirkel
Smolenkov var blant annet i stand til å bekrefte Putins direkte innblanding i det amerikanske presidentvalget og hackingen av Demokratenes datasystemer like før valget i 2016, sier kilder til flere amerikanske medier.
Han jobbet ved den russiske ambassaden i den amerikanske hovedstaden Washington, D.C. frem til 2008. Karrierediplomaten Yuri Ushakov var ambassadør i USA fra 1999 til 2008.
Ushakov har vært internasjonal politisk rådgiver for president Vladimir Putin siden 2012. Smolenkov jobbet for Ushakov.
– Ushakov har vært så nær Putin som det er mulig å komme på utenrikspolitiske saker, og spesielt USA. Han er høyt ansett som USA-ekspert. Han deltar i alle møter Putin har med et statsoverhode, sier tidligere USA-ambassadør Michael McFaul til Washington Post.
Ushakovs posisjon tilsvarer rollen John Bolton har hatt som Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver inntil han fikk sparken tirsdag.
– Fra hva vi vet kan vi si at Smolenkov var i Ushakovs innerste sirkel i minst 15 år, skriver Russland-eksperten Ilya Shumanov, som er nestleder for Transparency International i Russland, i en melding på den krypterte meldingstjenesten Telegram.
– I ukjent farvann
CIA skal ha vært bekymret for at president Donald Trump og hans administrasjon kunne komme i skade for å avsløre spionen som følge av Trumps skjødesløse omgang med hemmeligstemplet etterretningsmateriale.
– Vi har en president som, i motsetning til andre presidenter i moderne historie, er villig til å bruke sensitiv og klassifisert etterretningsinformasjon slik han mener det passer. Han gjør det i møter med våre motstandere. Han gjør det på Twitter. Vi befinner oss i ukjent farvann, sier Steven L. Hall, som tidligere ledet CIAs Russlands-operasjoner til New York Times.
I slutten av august publiserte Trump et satellittbilde av en ulykke ved en iransk rakettbase. Bildet var tatt med en smarttelefon og lagt ut på Twitter. Eksperter var overrasket over alle detaljene som var synlige, noe som ikke er tilgjengelig på kommersielle satellittbilder.
Dette ble kritisert av amerikanske sikkerhetseksperter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.