Da lederen for Volkswagens regelverk-kontor tidligere i uken sto på flyplassen i Miami klar for hjemreisen til Tyskland ble han arrestert av FBI.

Bakgrunnen er Volkswagen-skandalen der bilgiganten ble avslørt for å ha installert jukseprogramvare i sine dieselmodeller slik at de skulle passere amerikanske utslippskrav.

Saken ble rullet opp i september 2015.

Oliver Schmidt, som tidligere var juridisk direktør for bilgigantens USA-kontor, er siktet i saken sammen med fem andre toppsjefer i Volkswagen.

For Schmidt tok saken en alvorlig vending torsdag kveld norsk tid da en amerikansk dommer besluttet å varetektsfengsle ham av frykt for at Schmidt vil flykte ut av landet, skriver Reuters.

169 års fengsel

Volkswagen-sjefen er siktet for 11 ulike straffbare overtredelser. Schmidts advokater sier kjennelsen vil bli anket.

Ifølge en uttalelse fra justisdepartementet i USA risikerer Schmidt i praksis en livstidsdom dersom han bli dømt. Ifølge myndighetene er øverste strafferamme 169 års fengsel for de overtredelsene han er anklaget for.

At Oliver Schmidt i det hele tatt turde å reise til USA til tross for at han visste at myndighetene i USA var i full gang med å etterforske saken, skyldes at han før avreise fra Tyskland hadde spurt en FBI-ansatt om han var siktet i saken, sier kilder til tyske Süddeutsche Zeitung.

Svaret må ha beroliget ham siden han reiste. Men på den annen side var FBI etter henvendelsen klar over at han var på vei til USA. Og nå risikerer han å tilbringe årevis, i verste fall resten av livet, bak murene i USA. De andre Volkswagen-sjefene som er siktet er blitt frarådet av sine advokater om å reise til USA, og det skal være lite sannsynlig at de vil bli utlevert fra Tyskland.

Se «Baklengskongen» Dennis Risvoll forberede seg til årets luftigste skitour
Dennis Risvoll er den eneste norske deltageren i World Freeride Tour (FWT).
01:32
Publisert:

Fra desember 2015 til desember i fjor, steg boligprisene nærmere 13 prosent på landsbasis. For første gang på ti år er nå antall igangsatte boliger større enn veksten i antall husholdninger. Mye taler også for at rentenivået kan være på vei opp. Risikerer vi et bråstopp i boligmarkedet?

Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen, Finanstilsynet-sjef Morten Baltzersen, SSB-sjef Christine B. Meyer og Finans Norge-Idar Kreuzer diskuterer utsiktene for eiendomsmarkedet med DNs Bård Bjerkholt.

Hør debatten her:

Får du ikke opp spilleren? Eller vil du spare episoden til senere? Åpne podcasten i din podcastspiller, prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.