Ifølge Volkswagen-gruppen, som eier Porsche, vil fire hjørnesteinsinvestorer kjøpe seg for aksjer for rundt 3,7 milliarder euro.

E24 omtalte dette først i norske medier.

– På oppløpssiden

Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) vil sammen med Abu Dhabis statlige investeringsfond ADQ kjøpe aksjer for 750 millioner euro hver. Aksjefondsselskapet T Rowe Price skal kjøpe for 300 millioner euro.

Qatar Investment Authority planlegger å kjøpe aksjer slik at de vil eie nesten 2,5 prosent av Porsche direkte, ifølge Financial Times. Det statlige Qatar-selskapet eide ved nyttår 10,5 prosent av aksjene i morselskapet Volkswagen AG.

– Vi er nå i oppløpssiden med børsnoteringsplanene for Porsche og ønsker våre hjørnesteinsinvestorer velkommen, sier Volkswagens finansdirektør Arno Antlitz i en uttalelse.

Det fullstendige børsprospektet skal legges frem på mandag. Deretter går det i ett frem til at Porsche skal børsnoteres den 29. september med presentasjoner, og hvor institusjonelle og private investorer skal få mulighet til å tegne seg for aksjer.

Testet elektrisk Porsche på bane: – Annerledes, men ikke noe mindre gøy
Bil med Embret: DNs bilanmelder har kjørt Porsche Taycan GTS mot andre GTS-modeller på Rudskogen.
03:17
Publisert:

Eksterne investorer vil få tilbud om å kjøpe inntil 25 prosent av aksjene. Disse har ikke stemmerett. Totalt skal det hentes inn mellom 18,1 og 19,5 milliarder euro.

Volkswagen har senket verdiantydningen på luksusmerket etter børsnoteringen. Tidligere ble det antatt å kunne havne på 85 milliarder euro. Nå ligger vurderingen på mellom 70 og 75 milliarder euro. Oljefondets eierandel blir dermed på rundt én prosent.

Dette vil bli den nest største børsnoteringen i Tyskland, ifølge Reuters.

Lover ekstraordinært utbytte

Porsche-Piech-familien mistet kontroll over Porsche da Volkswagen kom inn på eiersiden for over ti år siden. Familien er største aksjonær i Volkswagen og vil kjøpe 12,5 prosent av aksjene i Porsche til en kurs som ligger 7,5 prosent høyere enn den endelige tilbudskursen.

Volkswagen skrev i en pressemelding sent søndag kveld at under forutsetning av at børsnoteringen gjennomføres som planlagt vil det bli avholdt en ekstraordinær generalforsamling i desember. Der vil det bli lagt frem et forslag om å utbetale et ekstraordinært utbytte på 49 prosent av kapitalinnhentingen som skjer før børsnoteringen.

Det børsnoterte selskapet Volkswagen AG eier alle aksjene i Porsche. Volkswagen AG er igjen kontrollert av holdingselskapet Porsche SE, som er heleid av den østerriksk-tyske Porsche-Piech-familien. Med 53 prosent av aksjene i Volkswagen AG er Porsche-Piech-familien altså den største eieren, foran blant annet den tyske delstaten Niedersachsen og det statlige, qatarske investeringsselskapet Qatar Holding.

Ifølge Financial Times står Porsche for rundt 300.000 biler av de totalt ni millioner bilene Volkswagen-konsernet selger hvert år, men utgjør en fjerdedel av overskuddet.

Oljefondet eide 1,06 prosent av alle aksjer i Volkswagen ved siste årsskifte. Disse hadde en verdi på 9,5 milliarder kroner. Volkswagens aksjekurs har falt med 26 prosent i år og børsverdien ligger på 86,5 milliarder euro (885 milliarder kroner).

Tesla, som blir sett på som en av hovedkonkurrentene, har falt med nesten 25 prosent. Det amerikanske elbilselskapet har en børsverdi på 950 milliarder dollar (9675 milliarder kroner).

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.