Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har de siste ukene høstet applaus i nasjonalforsamlinger verden over. Onsdag sto Norge for tur. Zelenskyj er kun den fjerde utenlandske representanten i historien som har gjestet Stortingets talerstol.

Til stående applaus startet Zelenskyj:

– Det er en stor ære å snakke til dere på vegne av ukrainske folket.

– Russland angrep oss på land, i luften og fra havet. De bomber infrastruktur og sivile på daglig basis. Det angriper alt. Fra sykehus til flyplasser. Tapene er enorme. Tusenvis av hus er ødelagt. Millioner er uten husly. Dette er den største trusselen siden annen verdenskrig, sa presidenten.

Zelenskyj fastholdt at Europas fremtid blir bestemt nå – på ukrainsk jord. Og minnet Stortinget på naboen i øst.

– Vi har ikke felles grenser, men vi har en felles nabo, som går mot alle våre felles verdier. Den russiske staten, som den er i dag, anerkjenner ikke menneskerettigheter. Den ødelegger demokratiet. Krigen mot Ukraina er bare en videreføring av forsøket på å ødelegge Europa. Jeg vil tro dere føler på risikoen fra Russland i deres områder.

Zelenskyj takket for norske bidrag til kampen, og ba om mer hjelp.

– Dere har tatt historiske skritt ved å gi oss våpen for å bekjempe tyranni. Men krigen forsetter. Vi må gjøre mer for å stoppe denne krigen.

Årsaken er åpenbar, sa Zelenskyj:

– For at dere ikke skal måtte venne dere til flyalarm, for at russiske stridsvogner ikke skal hope seg opp på grensene deres, må vi stå sammen.

Zelenskyj ba blant annet om missiler mot skip og fly, derunder NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System, produsert av Kongsberggruppen), og benyttet deler av tiden på å fremholde Norge og Ukrainas felles interesser som sjøfartsnasjoner.

Zelenskyj ba blant annet om luftvernsystemet NASAMS. Her skyter systemet på en drone under en øvelse på Andøya.
Zelenskyj ba blant annet om luftvernsystemet NASAMS. Her skyter systemet på en drone under en øvelse på Andøya. (Foto: Martin Mellquist / Forsvaret)

Ba om flere sanksjoner

Presidenten ba også om flere og strengere sanksjoner mot Russland, og tok til orde for nye pakker med sanksjoner ukentlig.

– Jo strengere sanksjonene er, jo raskere får vi fred, fremholdt Zelenskyj.

Han mente også at EU, sammen med Norge, må ta grep for å tvinge russiske skip ut av havner.

– EU, og forhåpentlig også Norge, må innføre forbud mot at russiske fartøy skal bruke europeiske havner. Så lenge de blokkerer våre, bør de ikke ha rett til å bruke frie havner, sa han.

Zelenskyj var også opptatt av energisikkerhet.

– Dere er en av verdens største tilbydere av olje og gass. Dere kan gjøre store bidrag til energisikkerheten i Europa ved å sikre nødvendige ressurser for både Europa og Ukraina, sa han.

Solberg: – En flink taler

Høyre-leder Erna Solberg sier det er spesielt å høre fra en statsleder som sitter i en bunker mens han taler til Stortinget.

– Hva tenker du om kravlisten?

– Jeg tenker at vi skal levere våpnene som vi kan levere. Det er en vurdering regjeringen må gjøre, både hva vi kan gi vekk og hva de kan brukes til, sier hun til DN.

Solberg understreker at Norge må stå sammen med EU om sanksjonene.

– Jeg mener vi skal stille opp med de samme sanksjonene som EU. Den båtbiten vi ikke er med på handler om at vi har felles fiskeriforvaltning i nord. Det høres rart ut, men det er viktig å holde fast på det. De inspeksjonene og det systemet mener vi det er viktig å ha. Derfor er det vanskelig å sperre ute russiske båter i våre havner.

Støre: – Ikke aktuelt

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at Zelenskyj gjorde inntrykk på ham.

– Han var tydelig, klart til stede og er en kraftfull leder. Oppfordringene til at vi skal ta vare på ukrainerne som kommer til Norge, er et stort ansvar vi har. Så vil jeg legge til at vi også skal ta vare på russerne i Norge. Det må ikke bli slik i Norge at vi gjør dem ansvarlige for det russiske lederskapets krig. Det er ikke deres ansvar. Vi må vokte oss for at det blir en massestemning mot dem, sier han.

Støre er mer ordknapp til de nye kravene og ønskene fra den ukrainske presidenten.

– Vi går gjennom ønskene fra Ukraina nå. Det har vi gjort fra start og bidrar på flere områder, senest med anti-tank-våpen. Vi har også bidratt økonomisk med at han kan betale lærere og helsepersonell, altså drive den ukrainske staten, som er utsatt for et voldsomt angrep hvor økonomien faller sammen.

Hvorvidt Norge skal oppfylle Zelenskyjs ønske om våpensystemet NASAMS, vil ikke Støre svare på.

– Jeg har ingen kommentar til våpentyper. Det er vurderinger vi må gjøre. På sanksjoner er vi med på en bred europeisk tilnærming. Vi har bidratt økonomisk og vil være åpne på å finne andre måter å bidra på.

– Så var det et spørsmål om å stenge havner?

– Det er ikke aktuelt. Norge er et land med lang kyst. Vi har fiskerisamarbeid og trafikk utenfor vår kyst. Vi følger med på situasjonen, men har ikke vurdert å stenge.

Høye energipriser

Krigen og påfølgende sanksjoner av russisk olje -og gass har ført til ekstraordinære energipriser i Europa. Det vekker reaksjoner, også her hjemme. Det at sanksjoner også rammer EU-borgere ble et tema for den ukrainske presidenten i et eksklusivt intervju med den tyske storavisen Bild for noen uker siden.

På spørsmål om at tyskere klager på høye gasspriser, og hvorfor sanksjoner fortsatt er viktig, svarte Zelenskyj:

– Du vet, det er visse verdier som det er vanskelig å forklare før det bryter ut krig i ditt eget land. Da tenker du ikke lenger på reformer. Du tenker ikke lenger på at du vil kjøpe noe eller på reguleringer. Du tenker hverken på prisen på gass eller strøm. Du tenker ikke lenger på at du skal spare penger for å reise på ferie. Du tenker ikke lenger på at skattene øker, sa presidenten og la til:

– Alt dette forsvinner i bakgrunnen når krigen bryter ut, for dette er ikke livets ekte verdi. Det viktigste i livet er at du lever, ikke blir drept, sa Zelenskyj og la til at han håpet at Europa ville prioritere det viktigste først.

Barn og kirker bombes

Zelenskyjs tale til Folketinget tirsdag handlet om en fullstendig ødeleggelse. Den russiske okkupasjonsmakten bomber barn, kirker, skoler og landsbyer. Til og med Holocaust-minnesmerket, sa presidenten. Millioner er på flukt og titusenvis er drept.

– Det russiske styrker gjør mot Mariupol, er en forbrytelse mot menneskeheten, begått foran hele verden, i sanntid. Hvordan kan dette være mulig? Hvorfor kan ikke Russland stanse denne flommen av forbrytelser begått av Russland, sa Zelenskyj.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.