Lavaspruten sto på det meste 700 meter opp i luften over krateret på vulkanen Mayon, mens askeskyen strakte seg nærmere 3 kilometer i høyden. Den heftige aktiviteten varte fra mandag kveld til før soloppgang tirsdag.

På dagtid mandag var det også et eksplosivt utbrudd, som så langt er det kraftigste som har kommet fra vulkanen etter at aktiviteten tok seg opp for en uke siden. På det meste strakk røykskyen seg 10 kilometer opp i luften.

Venter farlig utbrudd om få dager

Farenivået ble mandag hevet fra fire til fem, og et farlig utbrudd er ventet om få dager, ifølge myndighetene. Om lag 27.000 mennesker i nærheten av vulkanen er evakuert.

Mayon ligger i Albay-provinsen om lag 340 kilometer sørøst for Manila – i nærheten av byen Legazpi med over 150.000 innbyggere. Vulkanen har hatt 50 utbrudd de siste 500 årene.

Filippinene ligger langs den såkalte Ildringen i Stillehavet, et område som er kjent for jordskjelvaktivitet og vulkanutbrudd. Den siste uken har det vært mye aktivitet i flere vulkaner i regionen.(Vilkår)

Ett år med fyr og raseri
Fyr og raseri, usmakelig spøking, antydninger om overvåking, internasjonalt opprør og ikke minst Amerika først. Donald Trump har sittet ett år ved makten.
03:17
Publisert: