President Donald Trump liker å ta æren for gode nyheter i amerikansk økonomi. Han har ikke meldt noe på Twitter om ukens massive børsfall, men skal ifølge lekkasjer til amerikanske medier være rasende.

Nå mener analytikerne i den prestisjetunge investeringsbanken Goldman Sachs at koronaviruset og børsfallet kan koste Trump presidentvalget i november.

President Donald Trump på en pressekonferanse torsdag der han utnevnte visepresident Mike Pence til å lede arbeidet med koronaviruset.
President Donald Trump på en pressekonferanse torsdag der han utnevnte visepresident Mike Pence til å lede arbeidet med koronaviruset. (Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/NTB Scanpix)

«Hvis epidemien fra koronaviruset i alvorlig rammer den økonomiske veksten i USA, øker det sannsynligheten for at Demokratene vinner 2020-valget», skriver Goldman-analytiker Ben Snider i en rapport gjengitt av CNN.

Antall nye smittede av koronaviruset stiger også i USA, og i takt med at smitteraten går opp faller de amerikanske børsene. På samme måte som i Asia og Europa tidligere torsdag

Med torsdagens fall har børsene nådd såkalt korreksjon - et fall på ti prosent fra en nylig topp. Fallet har kommet raskt, etter at man bare for vel en uke siden snakket om nye rekordnoteringer og 30.000 poeng for Dow Jones-indeksen for første gang. Torsdag stengte Dow Jones under 26.000 poeng, etter nok et fall på over 1000 poeng.

Slik endte de ledende amerikanske børsindeksene torsdag.

  • Den brede S&P 500-indeksen var ned 4,42 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen sluttet ned 4,42 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq stengte ned 4,61 prosent.

– Den siste uken har markedene forstått at virusutbruddet er mye verre og priser nå realistisk inn påvirkningen av viruset på økonomien, sier strateg Philip Marey i Rabobank, ifølge Reuters.

De ledende amerikanske børsindeksene var ned rundt to prosent rett etter åpning, og stupte videre helt ned til tre prosent, før de hentet seg noe inn igjen. Frem mot stengetid faller det igjen bratt, godt over tre prosent.

Analytikere og økonomer fortsetter å ha en alarmerende tone til påvirkningen fra viruset, med blant annet Goldman Sachs som mener amerikanske selskaper ikke vil ha inntjeningsvekst i 2020, ifølge Reuters.

Bank of America har redusert sine utsikter for global vekst til det laveste nivået siden toppen av finanskrisen.

Apple falt 6,7 prosent, Microsoft 7,2 prosent og Intel 6,4 prosent var blant de ledende selskapene som falt mest.

Microsoft har meldt at de ikke vil oppnå selskapets guiding for inneværende kvartal for segmentet «More Personal Computing», som inkluderer Windows-produktene, som følge av koronaviruset.

Elbil- og batteriprodusenten Tesla, som er kjent som en volatil aksje, falt torsdag kveld over 13 prosent.

De asiatiske og europeiske børsene stupte også torsdag. De ledende europeiske børsene var ned tre-fire prosent ved åpning i USA. Oljeprisen kollapset også torsdag kveld, og nordsjøolje ble omsatt for litt over 51 dollar fatet, et fall på nesten fire prosent torsdag.

Fortsetter børsfallet i samme tempo fredag og neste uke, når man neste målestokk som er «bear market» - at børsen faller 20 prosent fra en toppnotering det siste året.

Sist gang det var en korreksjon med ti prosent fall på de amerikanske børsene var mellom september og desember 2018, før S&P 500-indeksen dundret ned i et «bear market», altså ned 20 prosent fra toppen, på julaften 2018.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.