New York er for lengst episenteret for koronasmitten med flere døde i delstaten enn i Kina til sammen. Men på børsene i New York vedder nå investorene på at det verste snart er over.

Investorer på jakt etter gode nyheter griper mandag tak i smitte- og dødstall fra Europa. Gjennom helgen har dødsfallene i Europa flatet ut, og nye tall fra Spania mandag viser at toppen muligens er nådd.

Slik står nøkkelindeksene i USA et stykke ut i handelen:

* Dow Jones er opp 5,69 prosent.

* Nasdaq Composite er opp 5,55 prosent.

* S&P 500 er opp 5,60 prosent.

Optimismen rådet på de europeiske børsene mandag, etter at også de asiatiske børsene åpnet uken positivt, og den gode stemningen fortsetter på Wall Street.

Alle de 30 selskapene som utgjør Dow Jones-indeksen stiger med over 1000 poeng.

– En stabilisering i smittespredningen i noen land i Europa kan godt være forklaringen på oppgangen i dag. Men i sånne tider som vi nå er inne i, med svært store børsfall bak oss, og ekstrem usikkerhet om de økonomiske utsiktene, så syns jeg personlig det er problematisk å knytte daglige bevegelser på børsene til konkrete nyheter, sier Ingvild Borgen Gjerde, makroanalytiker i DNB Markets.

Hun varsler fortsatt markedsuro og store svingninger på børsene fremover.

Det tror også seniormarkedsanalytiker Craig Erlam i Oanda at man må regne med.

- Investorer håper at markedet har nådd bunnen, men jeg er ikke sikker på om de tenker over at stormen kan komme og at nervene deres kan bli kraftig testet, skriver han i et notat, ifølge Marketwatch.

Wall Street-topp varsler resesjon

Jamie Dimon er styreleder og administrerende direktør i banken JPMorgan Chase. Han regnes som mange som en av Wall Streets mektigste menn. Mandag har han offentliggjort sitt kjente brev til aksjonærene. Her skriver han om bankens møte med koronaviruset, og deler sine tanker om krisen verden står ovenfor.

«Vi vet ikke nøyaktig hva fremtiden vil inneholde, men vi antar at den i hvert fall vil inneholde en kraftig resesjon kombinert med et slags økonomisk stress som ligner på den globale finanskrisen i 2008. Vi kan ikke være immune mot effektene av denne typen stress», skriver Dimon.

Som følge av krisen har banken sluttet å kjøpe tilbake aksjer.

Han skriver videre at banken vil komme tilbake til en mer detaljert beskrivelse når de legger frem resultater for første kvartal. Dimon understreker likevel at banken har styrke til å komme seg gjennom krisen, og viser til flere stresstester som er gjennomført.

Bank of America og Morgan Stanley var blant bankene som sist uke varslet grimme utsikter for amerikansk økonomi, og dermed også verdensøkonomien, med kraftig resesjon i andre og tredje kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.