Etter to dager på rad med en børsoppgang på tilsammen over 13 prosent, var det ventet at de amerikanske børsene ville åpne ned torsdag. Spesielt sett i lys av de historisk svake jobbtallene som kom en time før markedene på Wall Street åpnet.

Det kom derfor som en overraskelse, og stikk i strid med hva terminkontraktene i førhandelen antydet, da børsene åpnet rett opp torsdag. Oppturen har bare tiltatt i styrke utover ettermiddagen.

Finansminister Steven Mnuchin beskriver jobbtallene som «irrelevante», og markedene ser ut til å være enig med han noen timer ut i handelen torsdag. De tre nøkkelindeksene svingte utover dagen, etter at Dow Jones lenge lå over 5,5 prosent økning.

I skrivende stund ser det slik ut:

  • Dow Jones stiger rundt 4,5 prosent.
  • Nasdaq stiger rundt 3,5 prosent.
  • S&P 500 stiger rundt 4,3 prosent.

«Sannsynligvis en resesjon»

Det er ventet at den ekstreme markedsuroen vil fortsette så lenge koronakrisen herjer både blant folk og i markedene.

Sentralbanksjef Jerome Powell sier i et intervju med NBC at USAs økonomi nå sannsynligvis er inne i en resesjon. Men han forsikrer at Fed fortsatt har ammunisjon til å gripe inn i økonomien, selv om rentene nå er satt ned til nesten null, og sentralbanken har kunngjort kvantitative lettelser, altså oppkjøp av statsobligasjoner, «så mye som trengs». Dette er en metode sentralbanken bruker for å pumpe frisk kapital og kreditt inn i økonomien i vanskelige tider, og sørge for styringsfart i økonomien.

Powell fremholder at det er ««ikke noe fundamentalt galt med amerikansk økonomi», og at Fed vil kunne intervenere for å få fart på økonomien igjen så snart koronaviruset er nedkjempet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.