Jobbtallene for august – ofte omtalt som «månedens viktigste tall» – skuffet stort da de ble lagt frem tidlig fredag ettermiddag. Det ble tilført 235.000 nye jobber i USA i august, mens de fleste ekspertene på forhånd hadde ventet at det hadde blitt skapt rundt 750.000 nye jobber.

Nedgangen er dramatisk. I juli ble det skapt over én million nye jobber.

President Joe Biden måtte svare for bråbremsen i jobbskapingen da han møtte pressen i Det hvite hus, før han satte seg på flyet til Louisiana for å se på ødeleggelsene etter orkanen Ida.

Biden er ikke i tvil om årsaken.

– Det er ikke noen tvil. Deltavarianten er årsaken til at dagens jobbrapport ikke er bedre, sa Biden ifølge CNBC.

Kjemper mot antivaksere

Biden har brukt mye av sine første måneder som president på å få kontroll over og bekjempe koronapandemien. Kombinasjonen av den mer smittsomme deltavarianten og vaksinemotstand har gjort denne jobben vanskelig.

USA er i ferd med å miste ledelsen landet lenge hadde over andelen av befolkningen som er vaksinert. Nå stiger smittetilfellene kraftig og flere steder er helsesektoren helt sprengt, med mangel både på senger og respiratorer. USA er igjen det landet med flest dødsfall, rundt 1500 i døgnet, de høyeste siden tidlig i vinter. De aller fleste som blir alvorlig syke eller dør er uvaksinerte.

Knapt 64 prosent av voksne amerikanere er fullvaksinerte, men de geografiske forskjellene er store og mange steder er under halvparten av de voksne fullvaksinerte. Det har for lengst gått politikk i saken, og andelen republikanere som er vaksinerte er markant lavere enn for demokrater.

– Vi trenger fremgang i bekjempelsen av deltavarianten. Pandemien fortsetter for de uvaksinerte. For mange har ikke blitt vaksinert og det skaper stor uro i økonomien og rundt kjøkkenbordene, sier Biden.

Deltavarianten har særlig rammet reiselivet og hotell- og restaurantbransjen, som har måttet se nok en sommer gå i hvert fall delvis fløyten. Usikkerheten gjør også at næringslivet ellers er avventende og nølende.

Men selv om jobbskapingen er satt på pause, faller arbeidsledigheten videre, fra 5,9 prosent i juli til 5,2 prosent i august, mot ventet 5,7 prosent.

På Wall Street er investorene nokså uanfektet av jobbtallene, etter at de har fått tenkt seg litt om. De ledende børsindeksene åpnet ned, men en knapp time før stengetid er det nokså flatt over hele linjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.