For andre dag på rad ligger det an til oppgang på Wall Street. Det kommer etter et par uker med nesten sammenhengende fall, på tilsammen ti prosent, og med årsverste for S&P 500 og flere andre indekser.

Oppgangen onsdag kveld er bred om omfatter alle de tre ledende børsindeksene og de aller fleste sektorindeksene. Slik endte børsene onsdag:

  • Den brede S&P 500-indeksen stiger med 2,0 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen er opp 1,9 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq opp 2,1 prosent.

Handelen onsdag ettermiddag åpnet noe nølende, men utover ettermiddagen og kvelden pekte alle pilene rett oppover.

Men teknologigiganten Apple gikk mot strømmen og falt ved åpning over tre prosent, før aksjen stabiliserte seg noe. Årsaken var en melding fra selskapet at planer om å øke produksjonen av nye Iphoner skrinlegges på grunn av sviktende etterspørsel. Her skal det sies at mange analytikere er skeptiske til denne meldingen, og mistenker at motivasjonen mer er å holde prisene oppe. Apple-aksjen endte onsdag ned 1,3 prosent.

Den engelske pasienten

Investorene var i begynnelsen åpenbart i villrede hvordan de skal tolke den økonomiske krisen i Storbritannia og Bank of Englands intervenering i obligasjonsmarkedet. Den britiske sentralbanken gikk onsdag til det skritt å kjøpe langsiktige statsobligasjoner etter at den 30-årige renten for første gang på to tiår steg over fem prosent. De brått høyere og ustabile rentene har de siste dagene ført til at britiske banker med øyeblikkelig virkning stoppet alle nye boliglån. Samtidig med rentehoppet har det britiske pundet stupt til historiske lavmål mot dollaren og andre ledende valutaer.

Liz Truss' nye regjering, og særlig finansminister Kwasi Kwarteng, har fått mye av skylden for krisen etter at de i helgen la frem en økonomisk plan med store skattekutt. I tillegg til å bli filleristet i markedene gikk blant annet Det internasjonale valutafondet (IMF) denne uken med noe så uvanlig som en klar kritikk mot den britiske regjeringens skattekutt.

Men den britiske sentralbankens intervensjon onsdag gjorde også at presset på de amerikanske statsrentene også avtok noe, og de falt noe tilbake.

På Wall Street tok det bare en times tid å fordøye Bank of Englands forsøk på en redningsplan, for etter at den verste frykten hadde lagt seg har nå de aller fleste investorene bestemt seg for at det er «keep calm and carry on» som gjelder.

Men toneangivende investorer og økonomer mener vi langt fra har sett det verste ennå, og at USA er på vei rett inn i en resesjon.

– Vårt hovedargument er en hard landing innen utgangen av 2023. Jeg blir forbløffet hvis vi ikke får en resesjon i 2023, sa Stanley Druckenmiller, legendarisk amerikansk investor og hedgefondforvalter, til CNBC onsdag kveld.

Med resesjon menes økonomisk tilbakegang, målt i brutto nasjonalproduktet (bnp), i to kvartaler på rad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.