Problemene til den gjeldstyngede kinesiske eiendomsgiganten Evergrande trekker børser over hele verden ned. I New York åpnet handelsdagen med et fall over et prosent, og den dårlige stemningen bare fortsatte utover dagen.

  • Den brede samleindeksen S&P500 falt 1,7 prosent.
  • Industriindeksen Dow Jones falt 1,78 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq falt 2,19 prosent.

Mandag kveld norsk tid lå det an til å bli den verste amerikanske børsdagen på et drøyt år, men nøkkelindeksene hentet seg markant inn mot slutten av handelsdagen. Det er imidlertid flere mørke skyer på horisonten.

Foruten uro i Kina er det uro for utfallet av rentemøtet i den amerikanske sentralbanken onsdag, fremtiden til Joe Bidens gigantiske infrastrukturpakke og en ny runde i den amerikanske nasjonalforsamlingen om hvorvidt statens gjeldstak skal økes eller ikke.

Makrostrateg Sebastian Galy i Nordea mener markedene har vært for optimistiske.

– En mørkere virkelighet kommer til syne. Det har tatt lengre tid å prise inn disse sjokkene enn jeg hadde ventet, og markedet er langt mer realistisk etter hvert som «buy the dipp»-mentaliteten forsvinner i inflasjonsfrykt, sier han til Bloomberg.

Tesla i utforbakke

Den brede nedgangen trekker med seg alt fra bankaksjer som Bank of America og JPMorgan Chase, til bil- og flyprodusenter som General Motors og Boeing – ned mellom to og fire prosent. For energiaksjene er det minst like ille, i tråd med et markant oljeprisfall mandag.

Flere av de store teknologiselskaper faller tungt, men Tesla får drahjelp nedover av at amerikanske myndigheters kritiserer selskapets selvkjørende-teknologi. Elbilprodusenten er ned fire prosent.

Facebook faller 2,5 prosent, Google-eier Alphabet 1,4 prosent og Amazon tre prosent.

Farmasiselskapet Pfizer er også ned, etter at markedet ikke ble imponert over selskapets vaksiner for barn. Konkurrent AstraZeneca derimot går mot strømmen og aksjen stiger, etter at selskapet kom med nyheter om fremgang med nye medisiner mot brystkreft.

Hongkong-børsen falt over tre prosent mandag, og uhyggen spredte seg videre til Europa. Oslo Børs var ned over tre prosent på det meste, men hentet seg inn mot slutten. Dagen endte likevel som årets nest verste.

Risiko for kjempekrakk

Morgan Stanleys strateger mener det er økt risiko for at bankens «worst case scenario» – som innebærer et børsfall på 20 prosent på Wall Street – kan finne sted.

Banken strateger har lagt frem to scenarioer de kaller «ild og is». Det optimistiske ild-scenarioet innebærer at Den amerikanske sentralbanken (Fed) trekker stimulans til økonomien og unngår at økonomien overopphetes. Dette scenarioet vil føre til en «sunn» korreksjon på ti prosent, tror de.

Det pessimistiske «is-scenarioet» betyr økonomien sakker opp og at selskapsresultatene svekkes kraftig. I dette scenarioet kan børsen falle opp mot 20 prosent, ifølge banken.

Kort sagt mener bankens strateger å se at forbrukertilliten er i ferd med å svekkes, samtidig som den økonomiske veksten avtar.

Markedet ser med spenning på hvordan Fed vil håndtere uroen på onsdagens rentemøte. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.