Nye håp om en koronavaksine løftet stemningen i markedene kraftig. På Wall Street handlet investorene tungt, og rett etter åpning var de ledende amerikanske børsindeksene opp to-tre prosent.

Ved stengetid på ukens første handelsdag er oppgangen markant.

  • Dow Jones stenger opp 3,85 prosent.
  • Nasdaq stenger opp 2,44 prosent.
  • S&P 500 stenger opp 3,15 prosent.

Ifølge CNBC kan både Dow Jones og S&P 500 konstatere sine sterkeste dager siden 8. april, mens Nasdaq hadde sin beste dag siden 29. april.

Farmasiselskapet Moderna steg kraftig gjennom dagen, og var på det meste opp over 30 prosent mot fredagens sluttkurs. Selskapet har nylig lagt frem en kandidat til en koronavaksine som ifølge Marketwatch har vist lovende testresultater.

Også flyselskaper som United Airlines, American Airlines og Delta Airlines steg markert mandag. For førstnevnte er mandagens oppgang på rundt 20 prosent den kraftigste oppgangen på én dag på to måneder.

Det kommer etter at United Airlines forrige uke stupte mer enn 20 prosent, og endte fredagen med den laveste sluttkursen siden desember 2012. Ifølge Marketwatch drives oppgangen av data fra transportetaten (TSA) som kan indikere at tilbakegangen som følge av koronakrisen kan være i ferd med å bli snudd.

Høye dødstall og stigende aksjemarkeder

Så langt har koronaviruset ifølge oversikten fra John Hopkins University krevd nesten 90.000 amerikanske liv, mens arbeidsledigheten i landet har skutt til værs.

Likevel er den brede S&P 500-indeksen opp mer enn tre prosent det siste året, mens teknologitunge Nasdaq 100, som består av de 100 største selskapene på Nasdaq Composite, har steget mer enn seks prosent så langt i år.

Ifølge CNBC er oppgangen i aksjemarkedene blant annet kommet som følge av tiltak fra sentralbanken (Fed), men også fordi majoriteten av selskapene på S&P 500 er selskaper som «ikke har vært nevneverdig påvirket, og i noen tilfeller dratt nytte av, koronakrisen».

Nettstedet viser til en undersøkelse gjort av Ned Davis Research som viser at rundt 58 prosent av S&P 500s markedsverdi er holdt av selskaper som faller under denne kategorien.

Advarsler fra sentralbanksjefen

Sentralbanksjef Jerome Powell har kommet med klare advarsler de siste dagene om den store nedsiderisikoen i markedene, og sist uke kom det rekorddårlige makrotall på rekke og rad. Men investorene synes mandag mest opptatt av hans forsikringer om at det sannsynligvis blir bedre igjen en gang over sommeren, eller kanskje først om et år.

– Det kommer til å ta tid for oss å komme tilbake. Økonomien vil hente seg inn igjen. Det kan ta tid. Det kan vare helt til slutten av neste år. Vi vet virkelig ikke, sa Powell i et sjeldent tv-intervju på CBS New's populære program «60 minutes».

Blant selskapene er det verdt å merke seg at Goldman Sachs er opp over tre prosent, selv om investorguru Warren Buffett og hans Berkshire Hathaway i helgen solgte unna mesteparten av sine aksjer i investeringsbanken.

Citigroup og Bank of America er også kraftig opp mandag, henholdsvis fem og seks prosent.

Walt Disney stiger over sju prosent, etter at det ble kjent at statlige saudiarabiske fond har kjøpt seg opp i underholdningsgiganten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.