De ledende amerikanske børsindeksene, bortsett fra teknologiindeksen Nasdaq, åpner ned fredag. Børsfallet startet alt torsdag, da børsindeksene brått falt i rødt da Trump varslet en pressekonferanse fredag om USAs politikk mot Kina.

Slik ser det ut på Wall Street rett etter åpning:

  • Dow Jones-indeksen faller med 0,6 prosent.
  • S&P 500-indeksen er ned 0,4 prosent.
  • Nasdaq-indeksen åpner opp 0,1 prosent.

Ved børsåpning i USA er det ikke klart når Trump vil avholde den varslede pressekonferansen.

Dette er alt Trump hadde å si om saken på Twitter, like før børsene åpnet:

Frykt for ny handelskrig

I markedene er det frykt for at Trump skal blåse lov i glørne fra den tidligere handelskrigen med Kina, etter noen måneder med tilnærmet våpenhvile.

– Markedene er med rette bekymret over den økte spenningen mellom USA og Kina, sier Holger Schmieding, sjeføkonom i Berenberg Bank.

Handelskrig mellom verdens to største økonomier vil ramme hele den globale handelen og veksten.

Trump har de siste ukene og månedene intensivert angrepene mot Kina, i takt med at dødstallene fra koronapandemien har skutt i været. Trump har blant annet beskyldt Kina for å ha spredt koronaviruset med hensikt, for å ramme USA og Vesten. Kritikken mot Kina er åpenbart et middel fra Trump for å angripe motkandidat Joe Biden i håp om å vinne presidentvalget i november.

Beijings innskrenking av selvstyret i Hongkong denne uken har vekket sterke reaksjoner verden over. USA har antydet at Hongkongs status som særskilt handelsområde kan trekkes tilbake hvis den tidligere britiske kronkolonien fratas sin spesielle status i Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.