87-åringen Warren Buffett samlet fullt hus sammen med sin 94 år gamle partner Charlie Munger under 2018 Berkshire Annual Meeting i Omaha. Begge brukte mye tid på å svare på spørsmål om forholdet mellom USA og Kina under konferansen.

– Charlie presser meg hele tiden til å gjøre mer på Kina, Det er vanskelig å foreta store investeringer i markedet vi ikke kjenner så godt. Å ta en posisjon på seks, åtte eller ti milliarder dollar utenfor USA kan være vanskelig, sa Buffett.

Han tror at USA og Kina vil klare å unngå å havne i en full handelskrig.

– Jeg tror ikke at USA eller Kina vil gjøre noe som vil føre til en reell handelskrig. Det er ingen fordeler fra en handelskrig. Det er kun negative konsekvenser, og de er veldig tydelige og veldig smertefulle, sa Buffett.

– Feilbeslutning

I første kvartal kjøpte investeringsselskapet Berkshire Hathaway, som de to leder, 75 millioner Apple-aksjer for over 12 milliarder dollar. Han har i over 25 år vært en god kompis med Microsoft-grunnlegger Bill Gates, men innrømmet åpent at han ikke forstår teknologi.

– Jeg har fulgt Amazon fra starten og hva grunnlegger Jeff Bezos har gjort er nesten et mirakel. Hvis jeg mener noe er nesten et mirakel har jeg en tendens til å ikke satse på det. Bill Gates anbefalte meg tidlig å se på Google. Jeg går glipp av mange investeringer som jeg ikke føler jeg forstår meg på, sa Buffett.

Amazon har en børsverdi på 760 milliarder dollar og Googles morselskap Alphabet ligger på 730 milliarder dollar.

– Jeg tok en feil beslutning på Google og Amazon, innrømmet Buffett.

– Jeg har besøkt Googles hovedkontor. Det er som en barnehage, kommenterte visestyreformann Munger.

– For demente

Buffett har tidligere advart mot digitale valutaer – og spesielt den største kryptovalutaen, bitcoin. Han gjentok advarslene i et intervju med næringslivskanalen CNBC.

– Bitcoin er som å kvadrere rottegift, sa Buffett.

Kvadrere er å opphøye et tall eller et uttrykk i 2. potens. Kvadreres tallet åtte blir resultatet 64 – en mangedobling.

Munger sa under møtet i helgen at å drive med handel i kryptovalutaer er «bare for demente».

Buffett ga klart uttrykk for at han ikke ønsket å bruke tid på å snakke om digitale valutaer under konferansen, men forklarte raskt hvorfor han mener at disse ikke har en verdi – utover spekulasjon.

– Digitale valutaer produserer ikke noe. Det betyr at de ikke gir noe annet enn en antatt knapphet. Hvis du handler noe som ikke har en produksjonsverdi er det under forutsetning av at noen senere vil være villig til å kjøpe dette. Dette vil ende dårlig. Kryptovalutaer vil få en dårlig slutt, sa Buffett.

Bitcoin-kursen er halvert siden toppen i desember i fjor. Den nådde en foreløpig bunn på 6300 dollar i mars. På mandag ligger kursen på 9400 dollar.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide - Disse hodetelefonene gir deg hele orkesteret i hodet.
Gråbein tester hodetelefonen «Audio-Technica ATH-ADX5000» som sammen forsterkeren «Audio-Technica AT-HA5050H» gir det beste du kan få av lyd på hodet.
02:59
Publisert: