Warren Buffett har i nesten 30 år tronet på toppen av oversikten over verdens rikeste – ofte i konkurranse med Microsoft-grunnlegger og kompis Bill Gates.

Amerikanske teknologimilliardærer har for lengst inntatt listen og skjøvet Buffett ned til en sjetteplass, ifølge Bloomberg Billionaire Index – med en formue på vel 80 milliarder dollar.

Jakter globale muligheter

Idet Tokyo-børsen åpnet for handel mandag morgen, sendte det amerikanske investeringsselskapet Berkshire Hathaway, som ledes av Buffett, ut en pressemelding hvor det bekreftet store investeringer i fem av Japans største handelskonglomerater.

Berkshire Hathaway har i løpet av de siste 12 månedene kjøpt rundt seks prosent av aksjene i Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui og Sumitomo. Aksjepostene er verdt over 50 milliarder kroner.

Buffett sier i en uttalelse at selskapet kan kjøpe inntil 9,9 prosent av aksjene:

«Berkshire Hathaway har intensjoner om å beholde de japanske investeringene lenge. Selskapet har en lang historie med å sitte på betydelige, passive eierposter i vellykkede selskaper.» Selskapet viser blant annet til betydelige eierposter i Coca-Cola og American Express siden 1990-tallet.

«De fem store handelsselskapene har mange joint ventures-virksomheter over hele verden og vil sannsynligvis ha flere av denne type partnerskap. Jeg håper det i fremtiden kan skapes flere muligheter i fellesskap,» sier Buffett i uttalelsen.

Bekreftelsen på aksjekjøpet satte fart i aksjekursene ved Tokyo-børsen. Aksjekursene på Marubeni, Mitsubishi og Sumitomo var over ni prosent høyere etter en times handel. Dette er tungvektere ved Tokyo-børsen med betydelig eierposter i andre selskaper.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen steg med over to prosent i løpet av formiddagen.

«Etterretningsnettverk»

De japanske handelskonglomeratene spiller en svært viktig rolle i den japanske økonomien. De importerer råvarer, energi, landbruksprodukter og andre nødvendige produkter til japanske selskaper. De spiller også en svært viktig rolle i finansiering og logistikk.

Mitsubishi er det mest kjente av konglomeratene utenfor Japan, med en historie som går tilbake til 1870-tallet. Konglomeratet består av 1700 selskapet.

Mitsubishi spiller en nøkkelrolle i å sørge for at den japanske industrien har tilgang til alt fra australsk jernmalm, chilensk kobber og amerikanske soyabønner. Selskaper har et årlig overskudd på rundt 40 milliarder kroner.

Sammen med de andre handelskonglomeratene har Mitsubishi systematisert innhenting og behandling av markedsinformasjon fra hele verden gjennom flere tiår.

«Mitsubishi og konkurrentene har bygget opp et omfattende etterretningsnettverk og en verdensomfattende tilstedeværelse som tilsvarer landets utenriksdepartement,» skrev Financial Times i forbindelse med et intervju med Mitsubishis toppsjef i august.

– Du må være et svært internasjonalt selskap for å fange opp den globale utviklingen som er i endring kontinuerlig. Vi samarbeider med selskaper som ønsker å ta risiko sammen med oss, hvilke land vi skal legge produksjonsvirksomhet til og hvilken etterspørsel vi skal forsøke å fange opp, sa konsernsjef Takehiko Kakiuchi hos Mitsubishi Corporation til Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.