– Det kan ofte sette selskaper i en posisjon der ledelsen fra sjefen og ned føler seg tvunget til å levere resultater og dermed kanskje gjør ting de ikke ville gjort ellers, sa Jamie Dimon, sjef i storbanken JPMorgan Chase i et felles intervju med investor Warren Buffett i CNBC.

De to har nå slått seg sammen for å støtte selskaper som har gått bort fra å legge frem prognoser, ofte kalt guiding, for sine kvartalsresultater.

– Strider mot langsiktige interesser

Børsnoterte selskaper gir ofte egne anslag for salg og resultat til analytikere som bruker det for å produsere analyser og aksjeanbefalinger for investorer. Om man avviker veldig fra estimatene kan det gi ganske kraftige, men kortsiktige utslag i aksjekursen.

Buffetts investeringsselskap Berkshire Hathaway gir ingen guidinger på resultater. «Orakelet fra Omaha», som han ofte kalles, mener det friste ledelsen til å manipulere egne tall for å oppfylle forventningene til børsen.

– Det sender feil beskjed. Når selskaper kommer til det punktet hvor de lever av å treffe forventningene, gjør de mye som strider mot virksomhetens langsiktige interesser, sier Buffett.

For to år siden hjalp Buffett og Dimon med å lage et sett med frivillige retningslinjer for ledelse som ble signert av et dusin sjefer. En av punktene sa at selskaper ikke burde føle seg pliktet til å gi guiding på kvartalsresultater.(Vilkår)

Meretes utvalgte: En perfekt sommerriesling
Denne rieslingen er en super kombinasjon til sommerens sushimåltid.
01:17
Publisert: