Kryptovalutaer har våknet til live igjen etter å ha sovet seg gjennom en 12 måneder lang vinter, hvor kursene stupte med inntil 90 prosent. De siste seks månedene har kursen på bitcoin doblet seg til 8000 dollar.

Det er fortsatt høy volatilitet. De siste 24 timene har bitcoinkursen falt med ni prosent.

– Som å kvadrere rottegift

Den kinesiske kryptovalutagründeren og investoren Justin Sun har tjent seg rik på digitale kryptovalutaer. Nå har han gått seirende ut i den årlige veldedighetsauksjonen Warren Buffett avholder på vegne av stiftelsen Glide Foundation.

Toppsjef og styreformann i det amerikanske investeringsselskapet Berkshire Hathaway har ikke lagt skjul på sin skepsis til bitcoin og andre kryptovalutaer.

– Bitcoin er som å kvadrere rottegift, sa Warren Buffett i et intervju med næringslivskanalen CNBC under Berkshire Hathaways årsmøte i fjor.

Kvadrere er å opphøye et tall eller et uttrykk i 2. potens. Kvadreres tallet åtte blir resultatet 64 – en mangedobling. Det er nettopp det som skjedde med bitcoin-kursen i 2017 – da den gikk fra under 1000 dollar til en topp på nesten 20.000.

Sun betaler rekordhøye 4.567.888 dollar (40 millioner kroner) for en lunsj med Buffett i New York i sommer. Dette er 38 prosent høyere enn Buffett-lunsjen i 2018, og slår 2012-rekorden med over 1,1 millioner dollar. De siste fire årene har vinnerne valgt å være anonyme.

Dette er 19. gang auksjonen avholdes. I 2000 kostet det 25.000 dollar for å sitte ned til en privat lunsj med Buffett. Lunsjauksjonen har innbrakt 34 millioner dollar siden år 2000 til den veldedige organisasjonen, hvor Buffetts avdøde kone jobbet som frivillig og stilte opp med midler.

Vanlig å endre mening

Justin Sun, som er grunnlegger av kryptovalutaselskapene Tronix og Peiwo, er kjent for å like seg i offentlighetens søkelys og er en selverklært kryptoevangelist. Han bekrefter i et åpent brev at han gikk seirende ut i auksjonen.

«Jeg vil påpeke at selv de mest vellykkede investorer av og til kan gå glipp av investeringsbølger. Buffett har innrømmet han overbetalte for den store investeringen i næringsmiddelselskapet Kraft Heinz og at han ikke innså potensialet i selskapet som Amazon.com, Alphabet (Google) og Apple, skriver Sun.

Buffett har de siste årene kjøpt aksjer Amazon.com og Apple via Berkshire Hathaway, men gikk glipp av den store oppgangen fra 2005 til 2015.

Suns selskap Tronix står bak kryptovalutaen Tron, som er verdens 12. største kryptovaluta med en verdi på 2,2 milliarder dollar. I januar 2018 var verdien 16,8 milliarder dollar. Det siste døgnet har kursen på Tron falt med 12 prosent.

– Det er vanlig i investeringsmiljøer at folk endrer mening. De beste investeringsmulighetene eksisterer når mange folk undervurderer teknologien, sier han i et intervju med Bloomberg.

«Skadelig gift»

Warren Buffett sier i en uttalelse han ser frem til å møte Sun, som kan invitere med seg syv gjester. Han planlegger å få med seg kjente personer fra blokkjede- og kryptovalutamiljøet.

«Jeg tror blokkjedemiljøet står ved begynnelsen av en epoke med enorm teknologisk og finansiell vekst. Jeg tror også at Buffett, med riktig kommunikasjon og forståelse, vil endre sin generelle holdning til kryptovalutaer og blokkjede, slik at denne nye investeringsstrategien blir integrert i den samlede porteføljen», skriver Sun.

Det kan bli en utfordring.

– Digitale valutaer skaper ikke noe. Det betyr at de ikke gir noe annet enn en antatt knapphet. Hvis du handler noe som ikke har en produksjonsverdi er det under forutsetning av at noen senere vil være villig til å kjøpe dette. Dette vil ende dårlig. Kryptovalutaer vil få en dårlig slutt, sa Buffett i fjor.

Buffetts kompanjong Charles Munger har karakterisert bitcoin som «motbydelig», «idiotisk» og en «skadelig gift».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.