En føderal dommer i Washington har sent tirsdag kveld godkjent megafusjonen mellom AT&T og Time Warner. Dommer Richard Leon er rett og slett ikke enig med Donald Trump og justisdepartementet i at fusjonen mellom telekommunikasjonsselskapet og innholdsgiganten vil hemme konkurransen i det amerikanske markedet.

Dommer Leon bekrefter holdningen hos amerikanske myndigheter, i hvertfall frem til Trump, om at såkalte vertikale fusjoner, altså sammenslåinger av selskaper innenfor ulike bransjer, er bra for markedet og forbrukerne.

Det er ventet at denne fusjonen vil utløse en serie andre store fusjoner innen media, teknologi og telekommunikasjoner.

Langvarig kamp

Det amerikanske telekommunikasjonsselskapet AT&T har siden 2016 forsøkt å få godkjennelse fra amerikanske myndigheter til å kjøpe Time Warner, som blant annet eier filmstudioer Warner Bros, HBO og fjernsynskanalen CNN.

Justisdepartementet forsøker å stanse oppkjøpet, blant annet etter at president Donald Trump har engasjert seg i å stoppe oppkjøpet.

Retten avgjør om AT&T får kjøpe Time Warner, et oppkjøp som er verdt rundt 85 milliarder dollar – og et av de største i amerikansk historie.

I fjor høst ble Walt Disney og Fox, som kontrolleres av Rupert Murdoch og hans familie, enige om å slå seg sammen. Underholdningsdelen fra Fox skal skilles ut og selges til Disney for 52 milliarder dollar. Heller ikke denne avtalen er i boks.

Nå er Comcast, som blant annet eier tv-selskapet NBC og Universal Studios, i ferd med å få på plass finansiering på 60 milliarder dollar for å legge inn et konkurrerende bud på Fox.

Hvis fusjonen mellom AT&T og Time Warner godkjennes og gjennomføres, er det ventet et bud fra Comcast på Fox umiddelbart.

Trump forbannet

USAs president Donald Trump har truet med å bryte opp Comcast og Time Warner. Trump er særlig forbannet på fjernsynskanalene NBC og CNN, som han stadig beskylder for å servere «falske nyheter». Det spekuleres også i at AT&T vil gå med på å selge CNN får å få godkjent oppkjøpet, fordi de er mest interessert i underholdningsdelen av Time Warner, blant annet HBO og filmselskapet Warner Bros. CNNs videre skjebne er da usikker.

Kritikerne mener at det ikke er konkurransehensyn, men presidentens personlige agg mot CNN, som legger føringer på myndighetenes kamp mot dette oppkjøpet.

Kritikerne peker i samme åndedrag på Trumps stadige og nærmest uforståelige angrep mot netthandelselskapet Amazon. Amazon eies av Jeff Bezos, som også er hovedeier i The Washington Post, en avis som Trump stadig angriper.(Vilkår)

Eierskapskonferansen 2018 om Donald Trump og Kim Jong-un
Eierskapskonferansen på Sentralen.
02:08
Publisert: