– Dette blir et utrolig jevnt valg, og det er umulig å si hvem som vinner. Jeg tror det er 50-50, sier frivillig Jane Altman.

Hun arbeider for å få republikaneren Rick Saccone valgt inn i Representantenes hus i Washington, D.C.

Siden tirsdag morgen har hun stått ved valglokalet i landsbyen Ligonier, en times kjøretur utenfor Pittsburgh i delstaten Pennsylvania.

I dette området pågår et spesialvalg for ett ledig sete i Kongressen, der Republikanerne allerede har 24 seters flertall blant totalt 435 seter.

Valget har lite å si for makten i hovedstaden, men er viktig av en annen grunn. I presidentvalget i 2016 vant Donald Trump med over 20 prosentpoeng i dette distriktet. Republikanerne har lenge ledet stort på meningsmålingene, men målingene de siste ukene viser nesten dødt løp mellom republikaneren Rick Saccone (60) og demokraten Conor Lamb (33).

Blir det seier til Demokratene, kan det skape et politisk jordskjelv hvis det viser seg at velgere snur seg mot presidenten. Til høsten skal alle politikere i Representantenes hus velges på nytt.

«Gjør det for å støtte Trump»

Noen snøfiller faller lett mens folk haster inn og ut av valglokalet i Ligonier tirsdag ettermiddag. Dette er et område med mange industriarbeidere fra kull- og stålindustrien og en del av distriktet hvor president Trump gjorde det spesielt godt i 2016-valget.

Lokalene stenger klokken 20 lokal tid – klokken ett natt til onsdag norsk tid.

Charlotte (72) og Dennis Ingele (68) stemte på Rick Saccone under tirsdagens valg. – Jeg gjør det for å støtte Trump. Han trenger all hjelp han kan få, sier Dennis Ingele.
Charlotte (72) og Dennis Ingele (68) stemte på Rick Saccone under tirsdagens valg. – Jeg gjør det for å støtte Trump. Han trenger all hjelp han kan få, sier Dennis Ingele. (Foto: Johannes Worsøe Berg) Mer...

Utenfor lokalet i Ligonier står ekteparet Charlotte (72) og Dennis Ingele (68). De har stemt på Republikanerne i en årrekke.

– Det kommer til å bli et valgskred for Saccone, sier Dennis Ingele.

– Selv alle som sier at de vil stemme for Lamb, kommer til å stemme på Saccone når de står i valglokalet, sier han, og mener det står om mer enn bare lokalpolitikk.

– Hvorfor stemmer du på Saccone?

– Jeg gjør det for å støtte Trump. Han trenger all hjelp han kan få for å beholde makten i Kongressen, sier Dennis Ingele.

Refser venstrevelgere

Mediene over hele USA følger ekstravalget i Pennsylvania tett.

Demokratenes kandidat Conor Lamb uttalte seg da han stemte tirsdag morgen.

– Folk stemmer på enten meg eller Saccone. Jeg tror ikke dette handler så mye om presidenten, sa Lamb, ifølge Washington Post.

Han la til at begge kandidatene støtter president Trumps planer om innføring av nye tollsatser på import av stål og aluminium.

Valgdistriktet ligger i et industriområde sør for storbyen Pittsburgh, en del av det såkalte rustbeltet i USA.

Saccone brukte siste døgnet før valget på valgmøter sammen med presidentens sønn, Donald Trump jr, ifølge Washington Post.

På ett av møtene gikk Saccone til verbalt angrep på velgere på venstresiden, som han mener går til urnene med gale motiver.

– Jeg har snakket med flere av disse folkene på venstresiden, og de har et hat mot presidenten vår. Jeg sier dere: Mange av dem har et hat mot landet vårt. Min kone og jeg så det igjen i dag. De har et hat mot Gud, sa Saccone.

Lamb sa til mediene etter utspillet at han ikke skjønte hva motstanderen snakket om.

Unge svarer «Lamb»

I Ligonier har frivillig Jane Altman forsøkt å finne ut hva folk stemmer, men hun er litt forvirret.

– I morges syntes jeg det var mange som sa Saccone, men i ettermiddag har det vært mange som ønsker at Lamb vinner. Spesielt de unge stemmer på Demokratene, sier hun, og legger til:

– Jeg vurderte selv å stemme på Lamb tidligere i år, men endret mening. Han er veldig ung, men har allerede vent seg til å snakke to forskjellige språk avhengig av hvilken velgergruppe han møter. Jeg stoler ikke på ham. Jeg tror partiet liker ham og vil forsøke å forme ham som presidentkandidat en gang i fremtiden, sier Altman.(Vilkår)

– Vi er på South by Southwest for å lære hva alle andre driver med
Aslak Os i gründerbedriften Rocketfarm snakker blant annet med hunden «Aido».
02:14 Min
Publisert: