Spesialetterforsker og tidligere FBI-direktør Robert Mueller har oppnevnt en storjury, såkalt «grand jury» i Washington for å etterforske Russlands angivelige innblanding i presidentvalget i 2016, et tegn på at etterforskningen er i ferd med å ta seg opp og gå inn i en ny fase, skriver Wall Street Journal, som viser til to personer med kjennskap til saken. 

Mueller tok over etterforskningen etter at Trump sparket den daværende FBI-direktøren James Comey. Han skal i tillegg til å etterforske om og/eller hva slags innblanding Russland hadde i presidentvalget, også undersøke hvorvidt Trump-kampanjen eller tilhengere av Trump samarbeidet med Russland på det tidspunktet. 

Trumps rådgiver visste ingenting

En av Muellers talsmenn, Joshua Stueve, ønsket ikke å kommentere saken. Russland har gjentatte ganger nektet for å ha hatt noe med valget å gjøre. Det samme har Trump, som har kalt Muellers etterforskning av ham en heksejakt.

Storjuryen som Mueller har oppnevnt, har arbeidet med saken i de seneste ukene. En storjury er et juridisk redskap for å gjennomføre rettslige forundersøkelser. I føderale tilfeller består storjuryen av mellom 16 og 23 medlemmer. Storjuryen har makt til å kreve å få se dokumenter, sette vitner under ed og å reise tiltale hvis det er bevis på at en forbrytelse er begått. Juridiske eksperter sier ifølge Wall Street Journal, at Muellers oppnevnelse av en storjury antyder at han har grunn til å tro han må kreve å få se dokumenter og logger, samt be vitner avlegge forklaring.

USA og Liberia er de eneste to landene som fortsatt har storjuryer. 

Brukte storjury mot Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver

Ty Cobb, en av Trumps rådgivere, sier til avisen at han ikke var klar over at Mueller hadde oppnevnt en storjury. 

– Saker for storjuryer er ofte hemmelige. Det hvite hus støtter alt som gir en raskere avslutning på saken på en rettferdig måte. Det hvite hus er fullt innstilt på å samarbeide med Mueller, sier Cobb.

Før Mueller ble involvert i etterforskningen skal føderale aktorer ha brukt en annen storjury til å bidra i etterforskningen av Michael Flynn, Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, ifølge Wall Street Journal. Flynn hadde kontakt med Russlands ambassadør i USA, Sergey Kislyak, både før og etter valget, og løy om dette til visepresident Mike Pence. Han ble senere sparket. Flynn har nektet å la seg avhøre av Kongressen om Russland-saken.

Etterforskningen av Flynn, som nå er blitt tatt over av Muellers gruppe, dreier seg nå om Flynns arbeid i private sektor på vegne av utenlandske interesser, ifølge avisen.  

Flere Russland-knuter

Selv om Trump selv nekter for å ha hatt noe med Russland å gjøre, har flere av hans nærmeste skapt hodebry for presidenten. 

I juli kom det frem at Donald Trumps eldste sønn Donald Trump jr. (39) møtte den russiske advokaten Natalja Veselnitskaja i juni i fjor. Veselnitskaja har tette bånd til Kreml – den russiske regjeringen, ifølge The New York Times.

Trump jr. mottok i fjor sommer en epost der han ble lovet avsløringer om demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton. Sønnen til Trump svarte: «Hvis dette er det du sier, elsker jeg det (...)».

Også Trumps svigersønn Jared Kushner skal også ha vært i kontakt med Russland. Ifølge The Washington Post skal han foreslått å etablere en hemmelig kommunikasjonskanal mellom Trumps overgangsteam og russiske myndigheter.

Jared Kushner avviser at han har hatt kontakt som er upassende eller på annen måte ha samarbeidet med russerne.(Vilkår)

Fra Oslo til Trondheim på 30 minutter i Hyperloop?
«Fremtidens hurtigtog» gjorde vellykket prøvetur i 310 km/t.
00:24
Publisert: