På en pressekonferanse i London tirsdag annonserte Storbritannias statsminister Theresa May et fremskyndet valg 8. juni i år.

May begrunner beslutningen med at det er motstand mot hennes brexit-strategi fra andre partier.

– Det burde være samhold i Westminster, men det er det ikke, sa statsministeren under pressekonferansen, og viser til det tradisjonelle navnet på det britiske parlamentet.

Hun viste også til at det britiske Labour-partiet har truet med å stemme mot den endelige brexit-avtalen samt motstand fra det skotske nasjonalistpartiet og liberaldemokratene. Det er de konservative og Labour som tradisjonelt er de to store partiene i Storbritannia.

– Hvis det ikke er et valg nå, vil det politiske spillet fortsette, sier hun.

Markedet sendte pundet ned

Siden internasjonale medier begynte å melde om pressekonferansen rundt 10.30 tirsdag, reagerte markedet med å sende pundet rett ned mot de store valutaene, inkludert kronen.

Siden har pundet hentet seg inn igjen og har nå styrket seg 0,04 prosent mot den norske kronen.

Det har vært spekulert lenge på hvorvidt May vil utlyse et fremskyndet valg, særlig ettersom hennes politiske stilling er ansett som svært sterk i Storbritannia. Hun har klart å opprettholde bred støtte fra begge sider av brexit-debatten i sitt eget parti. Samtidig har de andre politiske partiene vært gjennom tøffe perioder, noe som trolig vil slå dårlig ut i et eventuelt valg.

I juni i fjor lovet May at brexit betyr brexit og at det ikke vil bli noe gjenvalg før i 2020, ifølge The Guardian.

Motstanderne sliter

Labour har i lang tid slitt med synkende oppslutning på meningsmålingene samtidig som deres kontroversielle leder, Jeremy Corbyn, klamrer seg til makten i en innbitt intern maktkamp i partiet. Meningsmålinger viser at oppslutningen til partiet er på rekordlave nivåer med en oppslutning på 23 prosent – 21 prosentpoeng bak Theresa May og hennes konservative parti. Det er den største ledelsen over Labour på 30 år.

Labour-leder Jeremy Corbyn kom nylig med en uttalelse om Mays valgbeslutning:

«Jeg ønsker velkommen statsministerens avgjørelse om å gi det britiske folk en sjanse til å stemme for en regjering som vil sette flertallets interesser først. Labour vil tilby landet et effektivt alternativ til en regjering som ikke har klart å gjenoppbygge økonomien, levert fallende levestandarder og skadende kutt i våre skoler og helsevesen. I de siste par ukene har Labour lagt frem politikk som vil gi et klart og troverdig valg for landet. Vi ser frem til å vise hvordan Labour vil stå opp for det britiske folk.»

Det høyrevridde partiet Ukip (UK Independence Party), som var i fronten av brexit-kampanjen og fikk økt nasjonal oppslutning for sin harde innvandrings- og islamkristiske retorikk er, i dyp krise. Etter at den såkalte «brexit-generalen» Nigel Farage gikk av som partiets leder i november, har Ukip slitt med å stable på plass en stabil politisk ledelse i partiet – og har mistet mye av oppslutningen.

Vil fortsette samarbeidet med EU

Theresa May underskrev i slutten av mars brevet om å utløse artikkel 50 i Lisboa-traktaten, som formelt melder landet ut av EU. De to påfølgende dagene steg pundet fra 10,57 mot norske kroner til 10,78 – en økning på 1,99 prosent. Siden har det vært mindre svingninger i pundet.

Theresa May understreker i brevet til EU-president Donald Tusk at Storbritannia ønsker å fortsette samarbeidet med EU på en rekke områder.(Vilkår)

Mazdas bestselgende cabriolet i Norgesversjon
Mer sportsbil enn før - DN har testet Mazda MX-5 RF.
00:49
Publisert: