Siden etableringen i 2010 har WeWork dukket opp i storbyer over hele verden med fleksible kontorløsninger. Forretningsmodellen har vært å leie større kontorlokaler, for deretter å leie ut til selskaper. Selskapet har hentet inn 12,8 milliarder dollar fra investorer, ifølge Crunchbase.
Nå forbereder morselskapet The We Company seg på en børsnotering. Ifølge Wall Street Journal og Reuters vurderer selskapet å kutte verdivurderingen til i overkant av 20 milliarder dollar – mer enn en halvering sammenlignet med da selskapet hentet inn frisk kapital i januar.
– Overoptimismen forsvunnet
Denne modellen ga selskapet en verdivurdering på 47 milliarder dollar. Investorer mener riktig pris er halvparten før den planlagt børsnotering – maksimalt.
– Hvis verdireduksjonen er korrekt kan dette vise at overoptimismen har forsvunnet fra markedet, sier direktør Charles Elson ved John Weinberg Center for Corporate Governance at the University of Delaware til The Guardian.
Uttrykket «irrational exuberance» (overoptimisme) ble udødeliggjort av USAs tidligere Fed-sjef Alan Greenspan da han advarte mot irrasjonelle aksjekurser på slutten av 1990-tallet under oppbyggingen av dotcom-boblen.
Yale-professor Robert J. Shiller utga boken med samme navn uker før teknologinedturen startet våren 2000. I denne analyserte han ulike eksempler på at mennesker drar opp prisene på blant annet aksjer og boliger til uforklarlige nivåer.
Kan ikke love overskudd
Transportselskapene Uber og Lyft ble børsnoterte i vår. Aksjekursene har stupt og ligger på rekordlave nivåer. Uber fikk et underskudd på 5,2 milliarder dollar i andre kvartal. Ingen av selskapene budsjetterer med overskudd i hverken 2020 eller 2021.
– Jeg har ikke hørt noen som har positive synspunkter i det hele tatt. Det var Uber-bulls, Luft-bulls og Snap-bulls. WeWork har vært som en utmattelse for folks kynisme, sier direktør Rett Wallace hos Triton Research, som har spesialisert seg på å analysere selskaper før de går på børs, til næringslivsavisen.
WeWork, som endret navn til The We Company tidligere i år, har hatt en høy omsetningsvekst, men tapte 1,7 milliarder dollar i siste regnskapsår. Underskuddene har fortsatt i år, ifølge børsprospektet.
«Vi har en historie med underskudd og hvis vi fortsetter med en akselerert vekst kan det hende vi ikke vil oppnå lønnsomhet i overskuelig fremtid», skriver selskapet.
Fikk kalde føtter
Det japanske teknologi- og investeringsselskapet Softbank har investert i selskapet siden 2012 og er største aksjonær med 29 prosent av aksjene.
Mange av Softbanks høyrisikoinvesteringer i oppstartsselskaper har ikke gitt uttelling når selskapene er blitt børsnoterte.
Softbank, som også var største investor i Uber, fikk kalde føtter tidligere i år. Det ble diskutert å tilføre WeWork 16 milliarder dollar. Det endte med under to milliarder dollar og dette tvang frem den planlagte børsnoteringen – til tross for store underskudd.
WeWorks grunnlegger Adam Neumann var i Tokyo i møter med Softbank i forrige uke, ifølge Wall Street Journal. Målet var å forsøke å overbevise investeringsselskapet om å forplikte seg til å kjøpe aksjer i den kommende kapitalutvidelsen. Det ble også vurdert å utsette børsnoteringen. Det skjer ikke.
Internasjonale finansinstitusjoner har forpliktet seg til å stille opp med seks milliarder dollar i finansiering. Ifølge Bloomberg er dette forutsatt av at selskapet får inn minimum tre milliarder dollar under den kommende emisjonen.
Rolleblanding
Grunnlegger Neumann har fått kritikk for rolleblanding. Han tilbakebetalte 5,9 millioner dollar denne uken for å ha tatt seg betalt for å komme opp med selskapsnavnet «We».
Han lånte også penger fra selskapet som gikk til å investere i lokaler som igjen ble leid ut til WeWork, ifølge børsprospektet.
I desember åpner WeWork i Tjuvholmen allé 1–5 i Oslo, der Christian Ringnes-selskapet Eiendomsspar er gårdeier. WeWork har nesten 500 lokaler, fordelt på 30 byer over hele verden og huser rundt en halv million personer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.