WeWorks forretningsidé er å tilby korttidsleie for selskaper som har behov for kontorplass. Selskapet har inngått langsiktige leieavtaler i storbyer over hele verden som de forsøker å fylle.

Grunnlegger Adam Neumann har sammenlignet selskapet med et teknologioppstartsselskap. Det hadde en verdivurdering på 47 milliarder dollar i sommer. Investorer, blant annet japanske Softbank, nektet å satse mer penger og børsnoteringen er utsatt.

– Dette har vært ydmykende. Jeg trodde jeg visste hvordan jeg skulle lede et privateid selskap, men jeg har fått tilbakemeldinger som viser at det er annerledes å lede et børsnotert selskap, sa Neumann i en webkast til ansatte denne uken, som er lekket på sosiale medier.

– Ønsket å investere

Som de fleste store oppstartsselskaper har WeWork hatt en fremtredende, karismatisk og egenrådig grunnlegger. Adam Neumann klarte å få stablet sammen en forretningsplan, og få med seg investorer som trodde på utleiekonseptet av næringseiendom.

– Da jeg møtte ham, ønsket jeg å investere etter noen minutter. Han var sulten og ønsket å lykkes, sier Joey Low hos Star Farm Ventures, som investerte i WeWork i 2013 til Wall Street Journal.

Selskapet hadde en høy omsetningsvekst og med en halsbrekkende ekspansjon ble selskapets verdi satt som på et oppstartsselskap i teknologisektoren – og ikke et eiendomsselskap som knapt eier noe som helst av fysiske verdier. Underskuddene har vært formidable.

Planen var å gjennomføre en emisjon i andre halvdel av september og børsnotere selskapet like etter. Dette er lagt på is etter at investorene ikke var villige til å akseptere en verdi på 47 milliarder dollar.

Verdenspresident

Investorer har vært skeptiske til Neumann, som har fremstått som grådig etter at børsprospektet ble lagt frem. Han har pantsatt eller solgt aksjer for over seks milliarder kroner og varemerkebeskyttet bruken av ordet «We» via selskapet We Holdings.

Retten til «We» solgte han tilbake for seks millioner dollar, cirka 54 millioner kroner, i sommer da det juridiske navnet på selskapet ble endret til The We Company.

Wall Street Journal tegner et bilde av en grunnlegger som har levd herrens glade dager med en forkjærlighet for privatfly, fester, marihuana og store mengder tequila – og lange arbeidsdager.

«Han sa at hvis han skulle stille til valg for noe som helst, var det å bli verdenspresident», sier en kilde til avisen.

Marihuanarøyken lå tett i kabinen om bord på privatflyet Gulfstream G650 da Neumann reiste med venner fra USA til Israel i fjor sommer. Flypersonalet fant en betydelig mengde gjemt i frokostblandingen for hjemreisen.

Eieren av flyet sendte det sporenstreks tilbake til USA. Neumann og følget måtte reise tilbake på egen hånd.

WeWork har måttet ta ned anslagene på verdsettelsen ved den planlagte børsnoteringen.

– Etter kollapsene til Uber og Lyft etter emisjoner og børsnotering vil potensielle investorer i WeWork ha relevante spørsmål som «hvor mye er den sleipe markedsføringen verdt» og «vil det lykkes i det lange løp», sier professor John Colley ved Warwick Business School til The Guardian.

Har stupt på børsen

Transportselskapene Uber og Lyft har stupt siden børsnoteringene i vår. USA og Kina har de fleste «enhjørningene» – oppstartsselskaper som er verdsatt til over en milliard dollar. WeWork har aldri tjent en krone og subsidierer leietagerne med milliardbeløp hver måned.

Venture capital-selskaper hentet inn 270 milliarder dollar i 2018 – en nesten seksdobling mot 2010. I Kina er det blitt vanskelig for oppstartsselskaper å hente inn penger i år. Uttrykket «kapitalvinter» brukes for å beskrive situasjonen, ifølge Nikkei Weekly.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.