Etter flere uker med rykter bekreftet den nye ledelsen hos WeWork at det blir store oppsigelser på torsdag. Berørte ansatte fikk minutter på seg til å rydde arbeidsplassen og forlate kontorene ved hovedkontoret i New York. I USA er rundt 2400 berørt.

«Selskapet foretar nødvendig nedbemanning for å skape en mer effektiv organisasjon», skriver selskapet i en pressemelding.

Tidlig i høst jobbet internasjonale finansinstitusjoner med å børsnotere hva som var rangert som verdens mest verdifulle oppstartsselskap. The Wework Company hadde sist hentet inn frisk kapital med en verdivurdering på 47 milliarder dollar.

Finansinstitusjoner, som så frem til honorarer på rundt 100 millioner dollar fra børsnoteringen, mente at verdien kunne bli det dobbelte.

Platinafallskjerm

I høst kollapset det. I oktober måtte det japanske teknologi- og investeringsselskapet Softbank ta kontrollen med tilførsel av nesten 10 milliarder dollar (90 milliarder kroner) i frisk egenkapital og lån.

WeWorks grunnlegger Adam Neumann er beskrevet som en kultleder. Han er ute av selskapet og har begynt å beskrive seg som en martyr, ifølge Vanity Fair.
WeWorks grunnlegger Adam Neumann er beskrevet som en kultleder. Han er ute av selskapet og har begynt å beskrive seg som en martyr, ifølge Vanity Fair. (Foto: Mark Lennihan/AP/NTB Scanpix)

Grunnlegger Adam Neumann forsvant ut døren – riktignok med en platinafallskjerm som sannsynligvis er verdt over 15 milliarder kroner.

Som en del av sluttpakken fikk han selge aksjer verdt 9 milliarder kroner, fikk en konsulentavtale på 1,6 milliarder kroner og et lån på 4,5 milliarder kroner. Han har også hentet ut store beløp tidligere fra selskapet.

Softbank-ledelsen ser på muligheten til å redusere Neumanns sluttpakke, ifølge Bloomberg og Nikkei Weekly.

Det var gladere dager i januar 2018 når Adam Neumann ringte i klokken på Nasdaq børsen i New York.
Det var gladere dager i januar 2018 når Adam Neumann ringte i klokken på Nasdaq børsen i New York. (Foto: Mark Lennihan/AP/NTB scanpix)

«I interne diskusjoner har noen Softbank-ledere sagt at utbetalingene til Neumann er for sjenerøse. Det kan være et eksempel på at kjøperen angrer etter at Wework-ansatte ble rasende etter at den lukrative avtalen ble kjent», skriver Bloomberg.

Verdiløse aksjeopsjoner

Flere hundre ansatte, som hadde jobbet for selskapet under den halsbrekkende veksten med lave lønninger, hadde fått utstedt aksjeopsjoner. Ved en børsnotering med denne verdivurderingen ville de bli dollarmillionærer.

Minidokumentar: Vekstkometen Weworks spektakulære kollaps
Det amerikanske selskapet WeWork hadde færre kunder og tapte penger, men var likevel verdsatt 13 ganger høyere enn konkurrenten som både var større og gikk med overskudd.
13:21
Publisert:

Nå har alt forsvunnet for de fleste, ifølge Wall Street Journal. De rundt 1000 ansatte som jobbet i selskapet i 2016 fikk aksjeopsjoner med en kurs på 20 dollar. Softbank har satt kursen til 19,19 dollar, ifølge Wall Street Journal.

For grunnlegger Adam Neumann, og enkelte nøkkelansatte, har situasjonen vært annerledes. De eide aksjer i selskapet. Softbank har kjøpt aksjer for rundt tre milliarder dollar.

«Da han bygde WeWork fortalte Neumann ledere han rekrutterte at aksjeopsjonene en dag ville være verdt mange ganger mer», sier kilder til Wall Street Journal.

Fra profet til martyr

Det amerikanske tidsskriftet Vanity Fair dokumenterer hvordan WeWork ble verdens mest verdifulle oppstartsselskap før alt kollapset i en ny artikkel. Det er to personer som får skylden: grunnlegger Adam Neumann og Softbanks toppsjef Masayoshi Son, som har finansiert WeWork.

– Softbank fortjener å ta mye av ansvaret. Det er vanskelig å kontrollere seg når du har en «sugardaddy» som Masayoshi, sier en tidligere WeWork-leder til Vanity Fair.

«Sugardaddy» brukes til vanlig å beskrive en eldre person som gir nesten ubegrensede finansielle ytelser.

Selskapet under Neumanns ledelse fremstilles som en kult. Neumann lider av dysleksi og da internasjonale medier begynte å stille spørsmål rundt selskapet i høst måtte medarbeidere forklare innholdet i artiklene. Mye er blitt holdt tilbake.

– Du gir ikke dårlige nyheter til kultlederen, sier en annen WeWork-direktør.

Ifølge Vanity Fair så Neumann på seg som en profet da han bygget opp selskapet. Nå omtaler han om seg som en martyr.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.