Adam Neumann fikk skylden for at børsnoteringen av kontorutleieselskapet WeWork kollapset høsten 2019 – kort tid etter at investeringsbanker mente at selskapet var verdt 47 milliarder dollar.
I bakgrunnen lusket det japanske investeringsselskapet Softbank, som hadde vært en nøkkelinvestor. Softbank hadde finansielle muskler til å tilføre selskapet mer penger og ta kontrollen. Forutsetningen var at Neumann forsvant fra selskapet.
Forhandlinger om forlik
Grunnleggeren skulle opprinnelig få med seg en platinafallskjerm i form av en sluttpakke på rundt 15 milliarder kroner. Dette var salg av aksjer og bonuser, og konsulentoppdrag verdt 185 millioner dollar. Dette kom i tillegg til andre utbetalinger Neumann hadde fått.
Softbank-aksjonærer protesterte høyt. Investeringsselskapet nektet å foreta utbetaling under påskudd av at Neumann ikke hadde oppfylt sin del av avtalen ved å gjennomføre en omstrukturering av virksomheten i Kina. Neumann svarte med søksmål mot Softbank.
Nå er forhandlingene om et oppgjør i sluttfasen. Softbank skal være villig til å betale Neumann rundt 500 millioner dollar for aksjene han eier i WeWork. I tillegg vil andre tidliginvestorer og nøkkelansatte få rundt én milliard dollar for sine aksjer, ifølge Wall Street Journal.
«Forhandlingene har til tider vært vanskelige og det er ingen garanti at det vil bli en avtale. Hvis det blir enighet kan det skje i løpet av de kommende dagene», sier kilder til avisen.
Risikoen for Neumann og andre aksjonærer er at de kan tape i en rettssak og ende opp med ingenting. Softbank har tilført WeWork over 10 milliarder dollar og verdien på selskapet var før pandemien på 2,9 milliarder dollar.
Bakveien til børsnotering
Det står mye på spill for Softbank, som har vært villig til å ta en stor risiko i oppstartsselskaper. Ved å inngå et forlik og unngå flere runder i rettssystemet kan prosessen med å børsnotere WeWork starte. Det vil tilføre selskapet frisk kapital.
WeWork er i samtaler med et blankosjekkselskapet (SPAC) BowX Acquisition om en avtale som verdsetter WeWork til rundt 10 milliarder dollar. BowX ble etablert i fjor sommer 2020 og er børsnotert ved Nasdaq-børsen med en verdi på rundt 650 millioner dollar.
SPAC-selskapet («special purpose acquisition company») gjør oppkjøp av selskaper. Det innebærer at et «tomt» selskap gjennomfører kapitalinnhenting med den hensikt å kjøpe opp et privat selskap.
Elbilprodusenten Nikola slo seg sammen med VectoIQ Acquisition Co. på en tilsvarende måte i fjor vår sommer.
WeWork er hardt rammer av koronapandemien. Nåværende konsernsjef Sandeep Mathrani startet en ryddeoperasjon for ett år siden og har kansellert leiekontrakter og ryddet opp i selskapet. Selskapet forbereder seg til endrede kontorbehov fra selskaper etter pandemien.
I fjerde kvartal 2019 svidde selskapet av 1,4 milliarder dollar. Dette ble redusert til 517 millioner dollar i tredje kvartal i fjor. Mathrani sa nylig han regner med at selskapet går med overskudd i fjerde kvartal 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.