Foxconn Technology Group har i 20 år produsert nesten alt av Apple-produkter ved fabrikker i Kina. Selskapets grunnlegger ble mottatt som en helt av president Donald Trump da han lovte å investere 10 milliarder dollar i USA og skape 13.000 arbeidsplasser.

Rekrutteringsproblemer

Byggingen av fabrikken, som skal produsere avanserte skjermer for det amerikanske markedet, er i gang ved Racine i Wisconson. Fabrikken er en av de største og mest moderne som er bygd i USA de siste par tiårene.

Ifølge Wall Street Journal har Foxconn problemer med å rekruttere fabrikkarbeidere og ingeniører. Arbeidsledigheten i den amerikanske delstaten er rekordlav og ligger på rundt tre prosent. Dette er lavere enn landsgjennomsnittet på 3,7 prosent, som sist ble sett i 1969.

«Våre forpliktelser til Wisconsin er uendret», skriver Foxconn i en kort uttalelse til næringslivsavisen.

Ifølge University of Chicago tar det i gjennomsnitt over 30 arbeidsdager å fylle en ledig stilling og for teknologistillinger tar det over 40 arbeidsdager.

– Det er veldig vanskelig å finne kvalifisert arbeidskraft i vårt marked. Alle høyskoler og lokale universiteter øker innsatsen, men jeg tror det blir vanskelig å finne folkene de trenger. De må rekruttere andre steder, sier Loretta Olsen, som eier et sysselsettingsbyrå, til avisen.

Foxconns grunnleger og styreformann Terry Gou forsøker å få kinesiske ingeniører til å jobbe i Wisconsin, ifølge Wall Street Journal. Det kan også vise seg å bli vanskelig.

– Jeg ønsker ikke å flytte til et sted som er like kaldt som Harbin, sier en ingeniør til avisen – med henvisning til den kinesiske byen i nordøst-Kina, hvor det et iskaldt på vinteren.

Foxconn vil gi 100 millioner dollar til University of Wisconsin-Madison til et nytt forskningsinstitutt som skal samarbeide med selskapet. Over halvparten av ingeniørstudentene som utdannes ved universitetet forlater delstaten den dagen de er ferdige.

– Et utrolig beløp

Det har ikke manglet på skeptikere til planene om å bygge en fabrikk på over 2,2 millioner kvadratmeter i en kommune halvveis mellom Chicago og Milwaukee.

– Racine? Virkelig? Spør professor Willy Shih ved Harvard University til næringslivsavisen.

Foxconn er blitt lovet subsidier og skattefordeler på 4,5 milliarder dollar. På grunn av delstatens lave skatter vil Foxconn få utbetalt det meste i kontanter.

«Dette er et utrolig beløp. Selv om fabrikken til slutt sysselsetter 13.000 ansatte vil kostnadene per jobb bli på rundt 346.000 dollar. Hvis det blir færre blir beløpet høyere. Estimatene om at delstaten vil gå i pluss i 2043 er garantert overoptimistiske», skriver førsteamanuensis Noah Smith ved Stony Brook University i et innlegg i Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator om mellomvalget i USA: —Dette er det eneste sikre vi kan si om resultatet i natt
Kjetil Wiedswang forklarer hvorfor man må over 50 år tilbake for å finne tilsvarende.
01:20
Publisert: