Hvert år legger tenketanken og bistandsorganisasjonen Oxfam frem en rapport om den globale velstandsutviklingen i forkant av World Economic Forum. Nok en gang er det velstandsforskjellene som trekkes frem.

«Hvis alle i verden satte seg på formuen sin, som var stablet opp i hundredollarsedler, ville de fleste bli sittende på gulvet. En middelklasseperson i et rikt land ville sitte på høyde med en stol. Verdens to rikeste menn ville sitte i det ytre verdensrommet,» skriver Oxfam i rapporten «Time to Care», som ble fremlagt mandag.

Ødelagt økonomisk modell

Verdens 2153 dollarmilliardærer har en større formue enn 4,6 milliarder mennesker. Tenketanken mener en særskatt på 0,5 prosent for verdens rikeste det neste tiåret vil skape 117 millioner nye arbeidsplasser i blant annet helsesektoren.

«Ekstrem rikdom er et tegn på et sviktende økonomisk system,» skriver Oxfam i rapporten.

De peker på at verdens 22 rikeste menn har en større formue enn alle kvinner i Afrika.

«Dette store skillet er basert på et mangelfullt og sexistisk system. Denne ødelagte økonomiske modellen har ført til en oppbygging av enorm rikdom og makt i hendene på noen få – delvis ved å utnytte arbeidet som utføres av kvinner og jenter, og dermed krenke deres rettigheter,» skriver Oxfam.

Ifølge Oxfam utgjør verdien av kvinners ulønnede omsorgsarbeid minst 10.800 milliarder dollar årlig.

«Dette er mer enn tre ganger så mye som verdens teknologibransje,» skriver Oxfam.

Oxfam oppfordrer myndigheter til å ta tak for «radikalt å redusere gapet mellom de rike og resten av samfunnet» og «prioritere velferden til alle innbyggerne fremfor vekst og profittjag», som de mener ikke er bærekraftig.

Bør milliardærer eksistere?

Konklusjonene fra de årlige Oxfam-rapportene er blitt gjenstand for debatt – og kritikk, blant annet fra Institute of Economic Affairs, Tim Worstall ved Adam Smith Institute og Ryan Bourne ved Public Understanding of Economics ved Cato Institute.

«Oxfam har rett til sine egne meninger, men ikke til egne fakta,» skrev Bourne ved fremleggelsen av Oxfam-rapporten for to år siden.

Oxfam forsvarer seg med at de benytter underlagsmateriale fra Verdensbanken og finansinstitusjonen Credit Suisse.

«Credit Suisse Wealth-rapporten har det mest omfattende datagrunnlaget på formuesfordelingen i verden. Det er vanskelig å innhente formuesstatistikker,» skriver Oxfam.

Verdensbankens statistikker viser at antallet som lever i ekstrem fattigdom, hvor man lever på under 17 kroner dagen, har falt med 1,1 milliarder mennesker siden 1990.

50 kroner dagen

Ifølge Oxfam må nesten halvparten av verdens befolkning klare seg med under 5,5 dollar (50 kroner) dagen.

Den amerikanske senatoren Elizabeth Warren, som er en av Demokratenes kandidater til presidentvalget i år, har sagt hun vil innføre en særskatt for USAs rikeste hvis hun blir valgt.

– Våre ødelagte økonomier fyller lommene til milliardærer og store bedrifter på bekostning av vanlige folk. Det er ikke rart at folk begynner å stille spørsmål om milliardærer i det hele tatt burde eksistere, sier Oxfam-direktør Amitabh Behar i en kommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.